Pokuty za kartel výrobců pracích prášků platí, firmy se neodvolaly

Brno - Žádná z firem, které byly začátkem února pokutovány antimonopolním úřadem za kartel při stanovování cen pracích prášků, aviváží a prostředků na mytí nádobí, se neodvolala. Rozhodnutí je tak pravomocné. Řekl to místopředseda ÚOHS Michal Petr. Reckitt Benckiser zaplatí 5,496 milionu korun, Procter & Gamble - Rakona, s.r.o. 23,778 milionu korun. Třetí účastník kartelu Henkel vyvázl bez pokuty, s úřadem začal spolupracovat jako první.

Zástupci firem se mezi sebou pravidelně scházeli. Díky těmto kontaktům koordinovali zvýšení cen některých pracích prášků, cenová rozpětí pro určení cen pracích prášků. Podle ÚOHS také koordinovali a omezovali frekvenci i hodnotu promočních aktivit, tedy zejména výši slev poskytovaných z ceny pracích prášků, ceny aviváží a ceny prostředků na ruční mytí nádobí. Kartelovou dohodu firmy plnily v letech 1999 až 2004.

Reckitt Benckiser se na ní podílel pouze po omezenou dobu, konkrétně do 25. července 2002. Podle úřadu byla tato firma méně aktivním účastníkem dohody. Vzájemných setkání se účastnila méně často a také jednala na trhu často odlišně od toho, co bylo v kartelu mezi firmami ujednáno. Tím firma v postatě omezovala účinky a nepříznivý dopad dohody na hospodářskou soutěž. ÚOHS se začal případem zabývat na základě žádostí o aplikaci takzvaného leniency programu.

Společnost Henkel pokutu nedostala

Ten umožňuje, aby firmě, která nahlásí antimonopolnímu úřadu existenci zakázané dohody a dodá dostatečné důkazy, byla odpuštěna sankce či její část. Z tohoto důvodu byla zcela prominuta pokuta společnosti Henkel, která úřad informovala o existenci kartelu jako první. Dále byla o 50 procent snížena pokuta pro Procter & Gamble. Firma poskytla úřadu další důkazy a přispěla tak k úspěšnému objasnění případu.

Všichni účastníci kartelu současně využili i takzvané procedury narovnání. Spolupracovali s úřadem, uznali právní kvalifikaci a délku vytýkaného jednání. Úřad to posoudil jako zvláštní okolnost odůvodňující dvacetiprocentní snížení výsledné pokuty pro sankcionované účastníky řízení.

Petr Rafaj
Zdroj: ČT24