GTECH přihlásila pohledávky do insolvenčního řízení se Sazkou

Praha - Do insolvenčního řízení s loterijní společností Sazka přihlásila své pohledávky za celkem více než 151 milionů Kč také firma GTECH Corporation. Významný poskytovatel technologických řešení pro sázkové hry a loterie GTECH Corporation je dcerou Lottomatica Group, jednoho z největších provozovatelů loterií na světě. Sazka čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení.

Pohledávky GTECH kromě jediné jsou podle mluvčího Sazky Jana Tuny před splatností. „Sazka je ohledně splacení této pohledávky v jednání se společností GTECH a již dříve od ní obdržela příslib, že platba bude s odkladem rozložena do několika splátek,“ dodal.

Vedení Sazky může od středy nakládat s majetkem společnosti jen se souhlasem předběžného insolvenčního správce. Opatření se týká například uzavírání smluv nad 500 tisíc korun, vyplácení peněz z účtů Sazky či v hotovosti nad 500 tisíc korun, nemovitého majetku Sazky včetně převodů či pronájmů, předmětů duševního a průmyslového vlastnictví, podílů v jiných společnostech nebo zahájení soudních a jiných sporů.

Do insolvenčního řízení Sazky se už přihlásilo několik firem

Sazka je v insolvenčním řízení od 17. ledna 2011. Postupně do něj přihlásily své pohledávky i další firmy. Druhý návrh podala KKCG, první podnikatel Radovan Vítek. Oba navrhovatelé se zároveň o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem jsou Penta a E-Invest. Většinovým vlastníkem Sazky je s osmašedesáti procenty Český svaz tělesné výchovy. Ten hledá pro Sazku investora, protože firma se zadlužila kvůli výstavbě pražské O2 areny.

Členové výkonného výboru ČSTV se ve středu shodli na tom, že jediným krokem k odvrácení insolvence Sazky je uzavření úvěrové smlouvy, která zajistí zdroje pro řešení aktuálních potřeb firmy. Preferuje řešení, v rámci kterého se nezmění akcionářská struktura Sazky. Naopak vstup partnera do Sazky požadují minoritní akcionáři, kteří tvrdí, že v případě půjčky nebudou mít na její splácení a jejich podíly v Sazce by tak propadly.

ČSTV se sejde 16. dubna

ČSTV má zpracovat parametrické zadání soutěže tak, aby na jednotném vzorci podle konkrétní modelové situace bylo možné jednotlivé nabídky porovnat. Nabídky vyhodnotí firma Erste Corporate Finance. Tento materiál pak svaz předloží valné hromadě, která má jako jediná právo konečného rozhodnutí. Valná hromada ČSTV je svolána na 16. dubna.

Sazka
Zdroj: ČT24