Změny v návrhu sazby DPH - příslib i obavy

Praha - Podle ekonomů dopadne rozhodnutí vládní koalice o změnách v sazbách DPH na domácnosti podstatně méně než původně zamýšlené změny. Podle některých z nich to údajně může mít v budoucnu na domácnosti i pozitivní efekt. Změny přivítala také Hospodářská komora. Podle jejího prezidenta Petra Kužela je pozměněný návrh z původní sjednocené sazby 20 procent na 17,5 procenta do roku 2013 dobrou zprávou pro podnikatele a tím pádem i pro zaměstnanost.

Právě Hospodářská komora přišla s návrhem 17procentní plošné míry DPH. „Je zcela pochopitelné, že když nejsilnější podnikatelská reprezentace přijde se svým návrhem, který je racionální, tak je posléze prozkoumán. To se stalo i u návrhu Hospodářské komory,“ komentoval Kužel. Čtvrteční návrh vládní koalice počítá nejprve se zvýšením základní sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a se sjednocením sazeb na 17,5 procenta od roku 2013.

Podle vládních představitelů by současný návrh měl být již definitivní, což schvaluje také šéf Hospodářské komory. „Vzhledem k tomu, že vláda musí také stihnout řádný legislativní proces, tak musí připravit svůj návrh co nejdříve. I proto si myslím, že to je poslední návrh,“ dodává.

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory:

„Skokové zvýšení by mělo opravdu neblahý efekt na zvýšení cen, ovšem tentokrát je to rozloženo do dvou kroků, proto se obchodníci mohou připravit na budoucí zvýšení DPH a trh bude mít čas se vybalancovat.“

Lidé si připlatí u potravin, nemovitostí či léků

Zvýšení daně se mimo jiné dotkne nejvíce diskutovaného statku – potravin. Například za chleba, který nyní stojí zhruba 25 korun, od ledna zaplatíme o korunu více. Druhá vlna přijde v lednu 2013, kdy už pecen vyjde na 27 korun. Podle Potravinářské komory bude sazba daně u potravin i přes zmírnění plánovaného růstu jedna z nejvyšších v Evropě. Některé základní potraviny původně měly mít výjimku a zůstat v desetiprocentní sazbě, nová verze však už s výjimkami nepočítá. Vyšší DPH u potravin, než představuje návrh, má podle potravinářů v Evropě jen Slovensko a Dánsko.

Podle Potravinářské komory zdražení pocítí zejména lidé s nižšími příjmy. „U některých sociálních skupin lze předpokládat zvýšený odklon od nákupu kvalitních potravin k levným, nekvalitním dovozovým potravinám,“ uvedla mluvčí komory Dana Večeřová. Zároveň podle ní velmi pravděpodobně lidé začnou potraviny více nakupovat v příhraničních oblastech sousedních států.

Zatímco potraviny zdraží o pár korun, za byty si připlatíme i o statisíce víc. Například nový střední byt za 3 miliony bude v roce 2013 stát o čtvrt milionu více. U starších bytů by ceny mohly růst mírněji. Luxusní bydlení, které spadá do 20procentní sazby, by teoreticky mělo zlevnit, což však řada analytiků zpochybňuje.

Daň by se naopak měla snížit u služeb, jejich provozovatelé se však do zlevňování nehrnou. „Myslím, že se nedá očekávat žádné zlevňování. Když minule se zvedala daň, taky se nezdražovalo,“ namítá předseda správní rady Asociace kadeřníků Václav Pražák. Kupříkladu provozovatelé vleků a lanovek se obávají, že změny povedou k úbytku turistů a snížení konkurenceschopnosti českých lyžařských středisek.