Firmy na Plzeňsku opět zaměstnávají cizince

Plzeň - Plzeňská průmyslová zóna Borská pole začíná znovu ve velkém nabírat zahraniční dělníky. Rozbíhající se výroba svědčí také o postupném vzmáhání ekonomiky. Problémy s cizinci, ke kterým došlo na začátku krize, když přišli naráz o práci, už firmy nechtějí opakovat a lépe vybírají personální agentury.

Výroba jede, firmy potřebují nové zaměstnance. Češi však nemají velký zájem, firmy tak nabírají cizince. Nejvíce z nich pochází ze Slovenska a Polska. V rámci Evropské unie je totiž zaměstnávání snazší. Na to ale doplácejí cizinci ze třetích zemí. Ti z nich, kteří tady chtějí pracovat legálně, teď prakticky nemají šanci. „Pracovních povolení se vydává minimum, respektive vydávají se pracovní povolení skutečně jenom na místa, kde uchazeče o zaměstnání nemáme,“ tvrdí mluvčí Úřadu práce Plzeň Magdalena Čadová.

Zaměstnavatelé se spálili a mají strach 

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Martina Hánová z Kontaktního centra pro cizince:

„Samozřejmě se změnou zákona tam je větší postih pro ty agentury, takže agentury se obávají.“

Zaměstnavatelé mají případ, kdy Plzeň musela odvézt zpátky do vlasti dvě stě Rumunů, kteří na protest proti špatnému zacházení obsadili plzeňský cizinecký úřad, ještě v živé paměti. Byla to pro ně velká lekce, a nyní tak pracují jen s kvalitními personálními agenturami zaměřenými na cizince.

Agentury jsou navíc pod drobnohledem. „Pokud bude někdo zneužívat práce lidí, kterým nic nezbývá nebo kteří opustili svoje domovy a zadlužili se, tak je to asi určitě špatně a od toho je tady stát, aby to reguloval,“ dodává náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD).

Zaměstnanost cizinců na Plzeňsku roste

Cizince práce v Česku stále láká. Šanci na získání pracovního místa však mají jedině v případě, že o něj nemá zájem český občan. O návratu cizinců svědčí i statistiky. Koncem února v Plzeňském kraji pracovalo legálně 14,5 tisíce cizinců, což je o šest set víc než na konci ledna.