Wisconsin svádí bitvu o ekonomiku USA

Madison (Wisconsin)/Washington – Spojené státy americké stále výrazněji rozděluje debata o dalším hospodářském směřování země. Veřejné rozpočty se v důsledku finanční krize potýkají s výrazným zadlužením, a zatímco republikáni požadují radikální škrty, levice reprezentovaná Obamovou administrativou preferuje další investice pro podporu růstu, aby Spojené státy neztratily vůdčí úlohu ve světě. Naposledy se centrální boj obou koncepcí přelil do lokálních poměrů Wisconsinu a zdejšího boje mezi vládou a odbory.

Republikánský guvernér Wisconsinu Scott Walker prosazoval v uplynulých týdnech návrh, podle kterého by se 6milionový schodek zdejšího rozpočtu snížil zrušením výhod státních zaměstnanců, a to včetně práva na kolektivní vyjednávání. „Tento zákon provádí reformu nutnou ke zkrocení dluhu. Zajistí to zaměstnanost, je to v zájmu celého Wisconsinu,“ argumentoval Walker.

Odboráři ale představu vlády odmítli. „Je to pokračování mnohaleté snahy ohrozit americkou střední třídu tím, že omezíte její možnosti vyjednávání se zaměstnavateli,“ argumentovala odborářská funkcionářka Mary Kay Henryová. Spor se vyhrotil natolik, že v době hlasování obě strany sporu zaplavily wisconsinský parlament. Pravice sice nakonec prosadila svou představu, zákonodárce ale musela při odjezdu chránit policie.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

To, co se na první pohled může jevit jako místní spor jednoho z amerických států, ve skutečnosti odpovídá celoamerické debatě. Jenom v posledních volbách poslali podnikatelé republikánům 878 milionů, odbory zase levici 225 milionů. Obě rozhádané strany se navíc v Kongresu musejí do pátku shodnout na novém rozpočtu, jinak hrozí federálním úřadům nouzový režim.

Protest ve wisconsinském parlamentu
Zdroj: ČT24