Zemětřesení dočasně zasáhne japonskou ekonomiku

Tokio – Zatímco se Japonsko pomalu probouzí z ničivého pátečního zemětřesení a úderu vln tsunami, analytici již nabízejí pohled na následný vývoj zdejší ekonomiky. Přírodní katastrofa, jež postihla severovýchod země, podle analytiků japonské hospodářství dočasně zasáhne. Ekonomiku by ovšem měla stimulovat následná obnova vzniklých škod. Náklady na nápravu škod nicméně prohloubí schodek japonského rozpočtu, jehož úroveň již nyní vyvolává obavy.

Většina analytiků sice předpokládá, že škody budou nižší než při zemětřesení v Kóbe v roce 1995, znepokojení však vyvolává skutečnost, že japonská ekonomika je nyní mnohem slabší než tehdy. Obavy vzbuzuje rovněž vysoký veřejný dluh, který představuje zhruba dvojnásobek ročního hrubého domácího produktu Japonska. Někteří analytici navíc upozorňují, že rozsah zemětřesení a jeho následků stále zůstává velmi nejasný, a to zejména poté, co sobotní exploze v jaderné elektrárně poškozené zemětřesením způsobila menší únik radiace.

„Od studené války jsem nebyl žádán, abych přemýšlel o ekonomických dopadech jaderné exploze v hustě obydlené oblasti v moderní průmyslové ekonomice,“ uvedl analytik Carl Weinberg ze společnosti High Frequency Economics. „Vůbec se mi takovýto úkol nezamlouvá,“ dodal.

Většina analytiků uvedla, že ačkoli by se japonská ekonomika nemusela vrátit k růstu v letošním prvním čtvrtletí, měla by zvrátit pokles ještě v průběhu letošního roku. V posledním čtvrtletí loňského roku se japonský HDP snížil o 0,3 procenta.

Dopady zemětřesení na světovou ekonomiku budou podle analytiků omezené, protože Japonsko v současnosti není významným motorem globálního hospodářského růstu. Větší hrozbou zůstává růst cen ropy v důsledku nepokojů na Blízkém východě a v severní Africe. „Světová ekonomika bude v pořádku,“ uvedl hlavní ekonom makléřské společnosti Pierpont Securities Stephen Stanley.

Centrální banka vyplatila 55 miliard jenů

Japonská centrální banka (BOJ) také poskytla 13 finančním institucím v postižených oblastech celkem 55 miliard jenů (téměř 12 miliard Kč). Chce tak zajistit, aby měly banky dostatek hotovosti k vyplácení vkladů. „BOJ bude nadále dělat vše, co je v jejích silách, aby zajistila stabilitu finančního trhu a hladké vyrovnávání finančních transakcí prostřednictvím kroků zahrnujících poskytování likvidity,“ píše se v dnešním sdělení. Banka v pátek zřídila krizový tým, který má hodnotit dopady zemětřesení na finanční trhy a instituce.

Podle společnosti AIR Worldwide by mohla katastrofa stát pojišťovny téměř 35 miliard dolarů (zhruba 610 miliard Kč). Tato suma se téměř vyrovná částce, o kterou pojišťovny v loňském roce připravily všechny katastrofy na světě. Odhad ukazuje, že zemětřesení by mohlo být z hlediska pojistných škod zdaleka nejdražší v moderní historii; nákladnější byl jen americký hurikán Katrina. Firma upozornila, že tento odhad je předběžný a že nezahrnuje potenciální jaderné škody způsobené unikající radiací z jaderné elektrárny Fukušima.

Burza se připravuje na normální chod

Na tokijské akciové burze a dalších finančních trzích v Japonsku se bude v pondělí normálně obchodovat. Analytici předpokládají, že ceny japonských akcií se budou snižovat, protože investoři budou kvůli zemětřesení přesunovat peníze do bezpečnějších aktiv. Státní ministr pro finanční služby Šózaburó Džimi uvedl, že úřady budou aktivitu na trhu pozorně sledovat, aby zabránily manipulacím s trhem.

Zemětřesení postihlo i japonskou automobilku Toyota. Ta kvůli němu přeruší provoz ve všech svých 12 domácích továrnách, aby zajistila bezpečí svým zaměstnancům. Zastavení provozu v některých závodech ohlásili také další japonští výrobci automobilů. Například společnosti Nissan Motor a Honda Motor uzavřely každá čtyři továrny.

Vydáno pod