Bárta: Bez vlastního spoření bude z důchodu jen sociální dávka

Praha - Vláda bude lidem dostatečně kompenzovat dopady vyšší sazby DPH. V odpolední diskuzi České televize to potvrdil ministr dopravy Vít Bárta. Kabinet chce valorizovat důchody, zvýšit by se měla i sleva na dítě. Ministr zároveň slíbil, že když vláda DPH zvýší, zaplatí z toho jenom důchodovou reformu a nic jiného. Podle člena odborové pracovní skupiny pro přípravu reformy důchodů Víta Samka je ale taková garance nedostatečná. Shoda nepanuje ani mezi ekonomy. Vláda podle nich při diskuzi o reformách naprosto zapomíná třeba na rodinnou politiku a další oblasti, které úspěch reformy ovlivňují.

„Chci uklidnit veřejnost, že počítáme s plnou valorizací dopadů zvýšení DPH pro důchodce v aktuálním čase,“ uvedl ministr. Plánovaná sleva na dani za dítě by pak podle něj měla být „méně než polovička“ z 250 korun, s nimiž koalice počítala pro zvýšení DPH na 20 procent. Poslanec KSČM Pavel Kováčik ale upozornil, že zdaleka ne všechny rodiny s dětmi patří do střední třídy: „A tam není z čeho ten daňový odpočet uplatnit.“

Jak dopady reformy a především vyšší sazbu DPH kompenzovat, chtějí koaliční špičky projednat už příští týden. Podle Kováčika je ale koaliční návrh šit horkou jehlou, způsob kompenzací a valorizací je nejasný. Samko se navíc domnívá, že důchodci zvýšení DPH stejně pocítí: „Valorizace jim to zastaví až od 1. ledna 2013.“ Vláda také čelí kritice, že za reformu schovává změny, které mají jenom naplnit státní pokladnu. To ale Bárta odmítá. „Nemotáme jablka a hrušky… Vše, co se na DPH vybere, půjde pouze a pouze na důchody.“

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Ekonomové ale navrhují, že by ministři měli zdroje hledat i jinde, například u daní z majetku, které obecně míří spíš na bohaté lidi. „My prostě máme téměř neexistující daně majetkové povahy. Tím se vymykáme zcela ze zóny vyspělých zemí,“ domnívá se Jiří Rusnok, který je i členem Národní ekonomické rady vlády. Sám by navrhoval i vyšší zdanění nezdravých potravin. Kromě dalších peněz do rozpočtu by to podle něj přineslo i úspory ve zdravotnictví.

Opozice: Většina lidí nemá na připojištění peníze

V souvislosti s plány na posílení individuálního penzijního spoření počítá koalice mimo jiné s dobrovolným vyvedením tří procent odvodu na sociální pojištění do soukromých fondů. Podle Bárty je třeba občany motivovat k individuálnímu spoření, aby jejich důchod nebyl sociální dávkou, ale odpovídal tomu, jak roste celá společnost. Bude také třeba zajistit, aby se toto připojištění nestalo „velkým mejdanem“ pro bankovní domy. Podle odborů a levice jde ale o zbytečný krok, který většina lidí stejně nevyužije.

Pavel Kováčik:

„Řada lidí nebude mít peníze na to, aby si ještě dál odkládala, protože už dneska i zaměstnanci, nemluvím teď o důchodcích a rodinách s dětmi, žijí takzvaně z ruky do huby.“

Vládní koalice se shodla ve čtvrtek na tom, že snížená sazba DPH se v příštím roce zvedne z deseti na 14 procent a od roku 2013 na 17,5 procenta, přičemž na tuto úroveň pak klesne základní dvacetiprocentní sazba. Sjednocení sazeb bude podle Bárty za dva roky znamenat snížení výnosu DPH až o pět miliard korun ve srovnání s příštím rokem. „Možná, že se budeme muset vrátit i k otázce firemních daní, které z tohoto hlediska mají taktéž určité možnosti,“ uvedl. Kalousek ale ve čtvrtek uvedl, že žádné zvýšení daně z příjmů právnických osob neplánuje.

Sobotka chce zvýšit daně z příjmů firem z 19 na 21 procent

Zatímco Kováčik je ke zvýšení daně z příjmů firem opatrný, úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v pořadu Partie uvedl, že jeho strana navrhne financovat důchodovou reformu zvýšením daně z příjmů firem z 19 až na 21 procent. Chystá také progresivní daň pro lidi podle příjmu, zvýšení spotřební daně z tabáku a alkoholu a zdanění hazardu. Zdanění loterijních firem a zavedení loterijní daně chystá i ministerstvo financí.

Vydáno pod