Světu hrozí potravinová krize, FAO žádá odklon od biopaliv

Abú Zabí - Růst cen a snižování zásob potravinářských komodit žene svět do nové potravinové krize, varoval na návštěvě Spojených arabských emirátů generální ředitel Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) Jacques Diouf. Organizace současně vyzvala průmyslové země k revizi politiky biopaliv, které ke krizi výrazně přispívají tím, že namísto potravin podporují pěstování plodin k výrobě pohonných hmot.

„Vysoké ceny vyvolávají obavy a zásoby se nyní rychle odčerpávají,“ prohlásil Diouf agentuře Reuters a dodal: „Celá léta jsme upozorňovali, že je nutné zvýšit produktivitu a investice v zemědělství.“

Drahá ropa požene opět nahoru ceny potravin

Milénium (zdroj: ČT24)

Na začátku března FAO upozornila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové maximum nejméně od roku 1990. Současně varovala, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin. Růst minulý měsíc táhly zejména ceny kukuřice, která se v USA stále více využívá k výrobě benzinové náhražky etanolu.

Podle Dioufa byly až donedávna světové zásoby obilovin na mnohem vyšší úrovni než zásoby v krizových letech 2007 a 2008. Rychlý ekonomický růst a obavy z vysokých cen však vedly k rychlému snižování zásob. Velké nákupy uskutečnily nedávno země severní Afriky a Blízkého východu, které chtějí uklidnit domácí rozbouřenou situaci, vyvolanou mimo jiné drahými potravinami. Své zásoby si nákupy na trhu výrazně zvyšuje Mexiko či Jižní Korea.

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství požádala vyspělé země o přehodnocení strategií podpory biopaliv, protože tato politika přesouvá od potravin k produkci paliv 120 milionů tun obilovin ročně: „Doporučujeme členským zemím revizi této politiky. Opírat se více o obnovitelnou energii neznamená, že se bude produkovat více biopaliv.“

Každý rok přispívají vyspělé země na subvencování biopaliv 13 miliardami dolarů (227 miliard korun). Zásoby kukuřice v USA klesly na patnáctileté minimum a k výrobě biopaliv se už používá asi 40 procent americké kukuřice, která pak chybí jinde.

180stupňová otočka od biopaliv

V současnosti vlády vyspělých zemí neustále zvyšují cíle pro biopaliva, přestože mezi experty už vládne takřka „konsenzus“, že biopaliva vytyčených cílů v omezování emisí skleníkových plynů nedosahují, a jsou naopak zátěží jak pro dodávky potravin, tak pro životní prostředí. Odmítá je už i velká část zelených organizací a nedávno se proti nim vyslovil i bývalý americký viceprezident a velký propagátor ochrany klimatu Al Gore, který za předvolební manévr označil svou někdejší podporu biopalivům.

Jsou řešením nedostatku potravin geneticky modifikované plodiny?

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a FAO daly již v roce 2008 světu najevo, že se nebojí geneticky upravených potravin. Tehdy uvedly, že je dlouhodobě třeba posílit produkci jejich vyšším využíváním, které slibuje zvýšené výnosy. Mnohé země jsou však i nyní v přístupu k těmto potravinám skeptické.

„Dosud investovaly do geneticky upravených plodin nejvíce peněz velké agrofirmy, které potřebují návratnost svých investic… Propagace v zemích, kde hrozí hlad, by taková investice neměla větší naději na návratnost, proto se sem geneticky modifikované plodiny nerozšiřovaly,“ říká Olga Landovská z České zemědělské univerzity v Praze.