Renault se omluvil manažerům propuštěným kvůli údajné špionáži

Paříž - Francouzská prokuratura se přiklonila k teorii, že údajná průmyslová špionáž ve francouzské automobilce Renault byla pouhým podvodem. Uvedl to dnes pařížský prokurátor Jean-Claude Marin. Automobilka se poté omluvila třem svým manažerům propuštěným kvůli údajné špionáži, proti kterým prokuratura nenašla žádné důkazy.

V souvislosti se špionážní kauzou byl zatčen jeden z bezpečnostních pracovníků Renaultu a byl obviněn, že si tvrzení o špionáži vymyslel. Automobilka již začátkem měsíce připustila, že v údajném případu průmyslové špionáže se možná stala jen obětí manipulace a podvodu. Francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová tehdy prohlásila, že pokud se obvinění ze špionáže nepotvrdí, bude z toho muset Renault vyvodit náležité důsledky.

Podle Marina vyšetřování prokázalo, že propuštění manažeři neměli žádné bankovní účty ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Existence těchto účtů přitom byla klíčovou součástí obvinění. Renault dnes oznámil, že manažeři byli obviněni neprávem. Generální ředitel automobilky Carlos Ghosn přislíbil, že se s těmito manažery co nejdříve setká a zajistí nápravu celé záležitosti. Manažeři svou vinu celou dobu popírali a i oni se už kvůli kauze obrátili na právníky.

Případ údajné špionáže ohrozil vztahy mezi Francií a Čínou, protože se objevily zprávy, že Renault ze špionáže podezřívá čínskou konkurenci a že francouzská tajná služba tuto možnost prošetřuje. Čína se však proti těmto obviněním důrazně ohradila a francouzská vláda později spojitost případu s Čínou bagatelizovala a zdůraznila, že žádnou cizí zemi ze špionáže neobviňuje.

Špionáž se měla údajně točit kolem elektromobilů, v jejichž vývoji je Renault daleko před konkurenty. Podle dřívějších informací automobilky měla uniknout data týkající se nákladů a ekonomického modelu programu.