Nebezpečné jádro srazilo japonské akcie na kolena

Tokio - Japonské akcie dnes reagovaly na jaderné nebezpečí v zemi a propadly se o více než deset procent. Zažily tak třetí nejhlubší propad v historii. Padá i hodnota japonských cenných papírů, která během dvou dnů obchodování ztratila už 720 miliard dolarů. Trhy se bojí zhoršování jaderné krize po dalším výbuchu na elektrárně Fukušima a zvýšení radiace kolem Tokia. Naopak na devizovém trhu výrazně stoupl kurz japonského jenu.

V závěru asijského obchodování poklesl hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 o 10,55 procenta na 8 695,15 bodu, a zaznamenal tak nejhlubší pokles od 16. října 2008. Navíc se blíží nejhoršímu propadu od roku 1987. Totéž platí o souhrnném burzovním indexu TOPIX, který ztratil 9,5 procenta. Během dne indexy klesaly až o 14 procent. Objem obchodování dosáhl kvůli všeobecné snaze o prodej nového rekordu 5,78 miliardy zobchodovaných akcií po pondělních 4,88 miliardy akcií.

Tokijské akcie se už v pondělí propadly kvůli následkům pátečního zemětřesení a vlny tsunami o 6 až 7,5 procenta a index Nikkei už od pátku odepsal skoro 20 procent, čímž vymazal veškeré zisky dosažené od loňského listopadu. Dnes pokračoval panický výprodej zesilovaný zprávami o úniku radiace z jaderného komplexu Fukušima, která se nachází zhruba 240 kilometrů od Tokia.

Martin Krajhanzl, analytik České spořitelny:

„V pondělí byl propad způsobem především obavami z následků zemětřesení, zatímco dnešní 10,5procentní propad byl způsoben obavami z nehody v jaderné elektrárně Fukušima.“

Pod největším tlakem byly podle analytika České spořitelny Martina Krajhanzla spotřebitelské sektory či automobilky. Například Toyota musela přerušit výrobu v továrnách kvůli narušenému dodavatelskému řetězci.

Na dnešní propad japonských akcií prudce reagují i západoevropské burzy. Například německý DAX před polednem klesl až o pět procent a podobně se nedařilo ani evropským automobilkám, jmenovitě pak Volkswagenu. Na situaci v energetice a nedůvěru k jádru negativně reagovaly i akcie RWE a E.ONu.

Zemětřesení může stát světové pojišťovny až 60 miliar

Napětí se současně přenáší i na další trhy, například ve Spojených státech klesají akcie pojišťoven. Japonské zemětřesení totiž může stát světové pojišťovny až 60 miliard dolarů (zhruba 1,05 bilionu korun). Jednalo by se tak o druhou nejdražší světovou katastrofu po hurikánu Katrina, ke které došlo v roce 2005.

Podle pondělního odhadu agentury Reuters mohou celkové náklady na obnovu a rekonstrukci Japonska po zemětřesení dosáhnout nejméně 180 miliard dolarů. To odpovídá zhruba třem procentům ročního výkonu japonské ekonomiky.

V jaderné elektrárně Fukušima 1 dnes došlo k dalšímu výbuchu, který zřejmě poškodil tlakovou nádobu jednoho reaktoru, druhý reaktor začal hořet. Japonská vláda varovala, že radiace dosahuje v nejbližším okolí nebezpečných hodnot a premiér Naoto Kan vyzval místní lidi, aby preventivně nevycházeli z domu. Objevily se zprávy, že by nízká úroveň radiace mohla zasáhnout i japonskou metropoli.

Oproti pondělku, kdy silně rostly akcie stavebních společností, dnes žádný z 225 titulů indexu Nikkei nárůst nezaznamenal. „Všichni se soustředí na jadernou krizi. V situaci, kdy se krize pravděpodobně zhoršuje, se zahraniční investoři a domácí fondy japonských akcií hromadně zbavují,“ uvedl pro agenturu Reuters Hidejuki Išiguro z tokijské makléřské firmy Okasan Securities.

Burza se neprobudila ani po další masivní peněžní injekci japonské centrální banky (BOJ). Po pondělním přísunu rekordních 15 bilionů jenů (3,2 bilionu korun) dnes instituce nabídla bankovnímu systému dalších pět bilionů jenů a slíbila, že bude trh zvýšeně zásobovat i nadále.

Dařilo se japonské měně

Kvůli jadernému nebezpečí na asijském devizovém trhu silně vzrostl kurz jenu, obchodování ale bylo kolísavé a později japonská měna po dohadech o intervenci BOJ část zisků ztratila. Investoři se zbavují všech rizikových aktiv a jen je pro ně vedle švýcarského franku a amerického dolaru nejbezpečnější měnou. Působí také zprávy, že japonské pojišťovny a firmy budou po zemětřesení stahovat peníze ze zahraničí domů, kde je budou potřebovat k obnově a krytí pojištěných škod.

Proti pondělku zůstal ke konci tokijského obchodování dolar k jenu beze změny na 81,68 JPY, japonská měna však výrazně získávala na dalších paritách. K australskému dolaru stoupla o 1,2 procenta a vůči euru o 0,4 procenta. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3294 USD. Japonská měna se mezi investory tradičně považuje za bezpečné útočiště v dobách nejistoty.