Praha půjčí Kongresovému centru na splátku dluhu

Praha - Kongresové centrum Praha (KCP) už ví, jak uhradí letošní splátku dluhu ve výši 3,15 milionu eur (asi 77 milionů korun). Peníze mu půjčí pražská pokladna. O tomto financování rozhodla rada hlavního města, která má působnost valné hromady KCP. Záměr radních ještě musí schválit zastupitelstvo. Půjčku, která bude činit 78 milionů korun, musí KCP vrátit v roce 2014.

V současnosti se dluhy KCP šplhají přes dvě miliardy korun. Částku chtělo město původně uhradit tím, že prodá zbytný majetek společnosti a hlavní budovu dlouhodobě pronajme. Tuto variantu ale odmítlo ministerstvo financí, které má na majetku KCP zástavu. Ministerstvo naopak navrhovalo, že by celý dluh splatilo, všechny nemovitosti KCP by pak spadly do rukou státu a ten by je následně prodal.

Ovšem Praze se takové řešení nezamlouvá, jak dokládá náměstek primátora Ivan Kabický (ODS): „Tato varianta by znamenala, že hlavní město jako jediný akcionář KCP přijde prakticky o veškeré nemovitosti ve vlastnictví KCP, jejichž hodnota je podle posudků více než tři miliardy korun.“

Praha se nehodlá vzdát svého vlivu na Kongresové centrum

I když Praha nepředpokládá, že by se tento scénář nakonec realizoval, i náznaky tohoto řešení podle hlavního města poškozují KCP při jednání s klienty. Dnešní schválení půjčky je podle Kabického „signálem potencionálním klientům KCP, veřejnosti i ministerstvu financí“, že Praha se nehodlá vzdát svého vlivu na Kongresové centrum.

Podle Kabického je původní plán na oddlužení, který navrhly společnosti Penta Investments a Zátiší Catering Group, definitivně pohřben: „Musíme velmi citlivě jednat s ministerstvem financí, které musí dát k jakémukoliv kroku souhlas.“ Do konce května chce mít proto Praha nový materiál, který by měl dál řešit, jak bude splacen celý dluh KCP. Ten musí být uhrazen nejpozději v roce 2014.

Za dluhem KCP stojí především rekonstrukce před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. KCP v roce 2009 hospodařilo se ziskem 70 milionů korun. V letech 2008 a 2007 vykázalo centrum ztrátu 71,8 milionu korun, respektive 27,2 milionu korun.

Kongresové centrum Praha
Zdroj: ČT24/www.kcp.cz