Zaměstnanci Sazky hrozí stávkou, Hušák skončil v nemocnici

Praha – Dnešní valná hromada akcionářů největší české loterijní firmy žádný zásadní zvrat do situace Sazky nepřinesla. Přesto je dnešní den událostmi kolem Sazky poměrně nabitý. Odborová organizace Sazky vyhlásila stávkovou pohotovost. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že zaměstnanci firmy ztrácejí jistotu ohledně budoucnosti firmy a svého zaměstnání. Valná hromada loterijní jedničky dnes dle očekávání neodvolala generálního ředitele a předsedu představenstva společnosti Aleše Hušáka. Ten celou valnou hromadu vedl, po jejím skončení musel být kvůli vyčerpání hospitalizován.

„Generální ředitel byl přítomen jednání valné hromady, vedl ji. Ale v tuto chvíli nemůže odpovídat na otázky, protože je hospitalizován v nemocnici. Valná hromada skončila normálně, vše proběhlo, jak má. Netuším, jak dlouho bude indisponován,“ uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna. Do které nemocnice byl Hušák převezen, mluvčí odmítl sdělit.

Za Hušáka se postavil ČSTV

Zuzana Luňáková o situaci v Sazce (zdroj: ČT24)

Mimořádná valná hromada loterijní společnosti Sazky dnes sice jednala o možném odvolání Hušáka z jeho funkcí, nakonec ho ale neodvolala. Hušák má podporu majoritního akcionáře - Českého svazu tělesné výchovy. Podle jeho předsedy Pavla Kořana vykonnává svěřené povinnosti řádně.

Akcionáři Sazky probrali také návrh na změnu stanov, vstup strategického partnera do firmy ale neumožnili. Proti změně stanov se nakonec postavila valná většina akcionářů včetně některých menšinových akcionářů. Konání dnešní mimořádné valné hromady přitom prosadili právě menšinoví akcionáři. Majoritní vlastník, Český svaz tělesné výchovy, se už před schůzkou nechal slyšet, že jejich návrhy nehodlá podpořit. Insolvenci chce odvrátit uzavřením úvěrové smlouvy.

Odbory se obávají o budoucnost Sazky

Neutěšená situace kolem Sazky, která už podle insolvenčního správce Josefa Cupky není schopna platit ani závazky z běžného provozu, nenechává klidné ani odboráře. Dnes vyhlášená stávková pohotovost může podle nich brzy přejít i ve stávku.

„Zaměstnanci ztrácejí jistoty. Neví, zda zde budou nadále pracovat. Chceme mít zprávy o tom, jak to se společností vypadá a zda budou zachována pracovní místa,“ upozornil šéf odborů loterijní jedničky Jan Kašpárek. Odboráři zastupují 480 zaměstnanců Sazky, jde tedy o většinu pracovníků firmy. Zatím poslední výplatu zaměstnanci ještě dostali, jak to bude v dalších měsících je ale nejisté.

Jiří Kejval, místopředseda olympijského výboru

„Do zápisu z valné hromady jsme zapsali naše protesty a chtěli bychom i soudní cestou získat odpovědi na naše otázky.“

Sazka je ve svízelné finanční situaci. V pondělí podala insolvenčnímu správci návrh k dočasnému zastavení loterijní činnosti. Do včerejška měla vyplatit rekordní 103milionový jackpot, který padl letos 6. ledna. Nemá ale z čeho. Vedení Sazky se na dnešní valné hromadě odmítlo k finanční situaci vyjadřovat. Otázky, kterými je minoritní akcionáři zaplavili, považuje za šikanózní. Nicméně do 4. dubna jim hodlá odpovědět písemně. „Bylo to více než 30 otázek a nebylo na ně možné odpovědět okamžitě. I když byly šikanózní, jako gesto dobré vůle bylo rozhodnuto na ně odpovědět,“ uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna.

I když Sazka nemá peníze, nadále přijímá sázky. Podle Tuny nyní vyplácí výhry do maximální výše 500 tisíc korun. Už ve středu by ale mohl padnout další milionový jackpot. Případný výherce nemá vůbec jistotu, že peníze někdy uvidí.