Podnikatelé se loni činili, od státu a EU vyčerpali sedm miliard

Praha – Zájem podnikatelů o eurodotace roste. Loni si v rámci Operačního programu Podnikání a inovace rozdělili sedm miliard korun. Bylo to meziročně o 1,9 miliardy víc. Peníze jdou nejčastěji na nákup nových strojů, informačních systémů nebo zateplení budov. Od startu programu v roce 2007 do konce letošního února z něj české firmy čerpaly 17,2 miliardy.

Hozenou rukavici v podobě eurodotací využila například společnost Tesla Blatná. Do moderní laboratoře pro výzkum a vývoj nových výrobků z oblasti senzorové techniky investovala 26 milionů korun. Díky dotaci se jí ale výdaje sníží v tomto případě o 36 procent,  to pro firmu v reálu znamená víc než devět milionů.

Podobnou šanci využívá stále víc firem. Agentura loni od podnikatelů přijala 2903 plných žádostí o dotace, chtěli v nich podpořit projekty celkem za 32,8 miliardy korun.

Dotace z OPPI (zdroj: ČT24)

Největší zájem byl o program Eko-energie, zaměřený na podporu projektů energetických úspor a využívání alternativních zdrojů energie, v jehož rámci podali podnikatelé 652 plných žádostí o podporu. Na pomyslné druhé příčce se umístil program Rozvoj, který má pomoci začínajícím firmám v hospodářsky slabých regionech při pořizování nových strojů a zařízení, do něhož se přihlásilo 590 projektů. Třetí největší zájem byl o program ICT v podnicích, z něhož mohou malé a střední podniky čerpat peníze na modernější informační systémy, se 404 uchazeči.

Nejvíc pěněz šlo na jižní Moravu

Nejčastěji se o dotace ucházely firmy z Jihomoravského kraje, odkud přišlo 443 plných žádostí o dotace v hodnotě 4,1 miliardy korun. „Je to dáno nějakou například podnikatelskou infrastrukturou nebo koncentrací vysokých škol, které se v daném regionu nachází,“ říká ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Martin Kocourek (ODS), ministr průmyslu a obchodu:

„Projekty se musí nejdřív rozběhnout, musí prokázat svou životaschopnost a pak je můžeme proplácet. Právě teď následuje období, kdy se prokazuje ona životaschopnost projektů a my je můžeme proplácet a podporovat.“

Letos ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci OPPI otevře celkem sedm dotačních programů. „Celkem chceme v letošním roce podnikatelům vyplatit alespoň deset miliard korun,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Některé programy v rámci OPPI letos zřejmě skončí, celý operační program poběží do roku 2013.

„Rok 2011 je s velkou pravděpodobností posledním rokem, kdy budou mít podnikatelé příležitost podávat žádosti o podporu ještě ve většině programů,“ uvedl ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje MPO Petr Očko. Doplnil, že další vlna dotací přijde až v rámci programovacího období 2014–2020. Celková částka vyhrazená na dotace už bude ale výrazně menší.