Poslanci schválili nový způsob výpočtu důchodů

Praha – Poslanci dnes v prvním čtení dali zelenou vládnímu návrhu na změnu ve výpočtech důchodů, kterou kabinet reaguje na loňský nález Ústavního soudu, podle něhož musí důchodový systém brát větší ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali, a tím pádem i odváděli státu na důchody. Důchody se začnou nově počítat od letošního října.

Novela odolala návrhům KSČM a ČSSD na zamítnutí a vrácení vládě k dopracování. Nyní se jí tedy bude zabývat sněmovní výbor pro sociální politiku. Přestože bývá označována za malou důchodovou reformu, není novela totožná s návrhem na celkovou reformu penzí, o kterém vyjednávají strany vládní koalice a který počítá se změnami daně z přidané hodnoty.

Premiér Petr Nečas dnes před poslanci zdůraznil, že jde o řešení, které vládě vnutil Ústavní soud svým rozhodnutím. Řešení je však podle něj zodpovědné a směřuje správným směrem. Přístup Ústavního soudu nazval aktivistickým, protože mění konkrétní parametry sociálního systému s odkazem na vágní ustanovení ústavy.

Nižší důchod pro sedm lidí z deseti

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) už dřív upozornil, že od účinnosti této změny půjde zhruba 70 procent lidí do důchodu s nižším důchodem než za současných podmínek. Naproti tomu 20 procentům lidí s nejvyššími příjmy penze vzroste. Propad by podle něj měla vyrovnat valorizace, takže penze by fakticky klesnout neměly.

Vyměřované penze se budou podle Drábka snižovat postupně v průběhu pěti let. Lidé, kterým bude důchod přiznán po konci tohoto období, jej budou mít nižší než v současnosti o jedno až tři procenta. U deseti procent lidí s nejnižšími příjmy zůstanou penze na současné úrovni, u dvaceti procent lidí s nejvyššími příjmy se vyměřované penze zvýší. Podle materiálů zveřejněných ministerstvem práce a sociálních věcí by to mělo být v průměru o dvě procenta.

Novela také snižuje stropy pro placení sociálního pojištění ze šestinásobku průměrné mzdy na čtyřnásobek. Norma mění i další podmínky důchodového systému včetně pravidel valorizace, která se má napříště dít automaticky, vláda tedy nebude moct ovlivňovat její parametry. Zvýšení důchodů bude napříště možné, pokud růst cen, tedy inflace, a třetina růstu reálných mezd za rok dosáhnou v součtu alespoň dvou procent. Pak se bude valorizovat o 100 procent růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd.

Zrychlí se také sjednocování věku odchodu do důchodu pro ženy a muže. U mužů se bude zvyšovat i nadále o dva měsíce ročně, u žen narozených od roku 1956 se zrychlí zvyšování této věkové hranice na čtyři měsíce v roce. Zcela sjednotit by se měl tento věk v roce 2041, kdy osoby narozené v roce 1975 budou chodit do důchodu ve věku 66 let a osm měsíců.