Finanční instituce jednají s novou irskou vládou

Dublin/Brusel - Představitelé Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise se sejdou s novou irskou vládou. Hlavním tématem budou podmínky poskytnuté finanční pomoci, kterou Irsko dostalo poté, co tamní ekonomika nevydržela nápor finanční krize. Nový kabinet je v úřadu teprve od minulého týdne.

Změníme podmínky úroků unijního úvěru - slibovala nová irská vláda krátce po svém sestavení. Na rozdíl od Řecka ale na bruselské půdě nakonec úspěch neslavila. Někteří evropští politici totiž výměnou za snížení úroků žádali zvýšení irských firemních daní.

„Naprosto rozumím našim irským přátelům, ale podívejte na Řecko, snížilo platy, penze a zvýšilo daně, Španělsko a Portugalsko totéž. Každý se něčeho vzdal, tak bych očekával aspoň nějaké gesto,“ uvedl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Jednání s novou irskou vládou (zdroj: ČT24)

Napříště už by přitom překročení rozpočtových pravidel mělo být trestáno. Pokud se jakýkoliv stát eurozóny přehoupne přes roční schodek ve výši tří procent HDP, hrozí mu sankce ve výši dvou desetin procenta hrubého domácího produktu.