Moody's srazila rating Portugalska o dva stupně

New York - Další špatná zpráva pro euro dnes přišla z Portugalska. Ratingová agentura Moody's srazila své hodnocení tamní ekonomiky hned o dva body na známku A3, navíc s negativním výhledem, což znamená, že může rating Portugalska dál snižovat. Důvodem jsou vysoké náklady na obsluhu státního dluhu a problémy portugalské vlády s plněním stanovených fiskálních cílů.

Moody's má především obavy z vysokých úrokových sazeb, které portugalská vláda možná bude muset platit, když si bude chtít na kapitálových trzích půjčit další peníze. Dopady vysokých úroků na celou ekonomiku zatím nejsou jasné, upozorňuje agentura. „Portugalsko by si nicméně zasloužilo důvěru účastníků trhu. Daří se mu prosazovat konkrétní závazky k ekonomické reformě,“ zdůraznil eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Olli Rehn.

Kurz eura na zprávu nijak chaoticky nereagoval, což dávají analytici do souvislosti s tím, že snížení ratingu se očekávalo. Významnou roli sehrává i to, že si trhy více všímají vývoje v Japonsku, díky čemuž se nyní zvyšuje zájem o bezpečnější aktiva. „Portugalská vláda je ve velmi tíživé situaci a podle mě bude velice těžké vybojovat tu bitvu bez vnější asistence, například z Mezinárodního měnového fondu nebo ze záchranných fondů evropské měnové unie,“ zdůraznil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Jaroslav Brychta, analytik, X-Trade Brokers:

„Španělsko společně s Portugalskem je jednoduše další zemí, která je na řadě ve frontě na problémy. (…) Stoupá pravděpodobnost, že by Portugalsko mohlo být třetí zemí, která požádá o pomoc z Evropského stabilizačního fondu.“

Portugalsko už dopady nižšího ratingu na svoji ekonomiku pocítilo. Emisi dluhopisů v hodnotě jedné miliardy eur dnes musela země nabídnout s vyšším úrokem. Přes slabší zájem investorů se ale nakonec podařilo prodat všechny cenné papíry.

Portugalsko není jedinou zemí, která se potýká s klesající důvěrou investorů, Moody's v minulém týdnu nepotěšila ani Řecko a Španělsko. Reakce řecké vlády na výrazně nižší rating byla velmi bouřlivá. Neustále klesající ohodnocení je podle ní neoprávněné a země na to doplácí. Část řeckých politiků chce na agenturu Moody's dokonce podat žalobu a donutit ji, aby uhradila škody, které zemi na základě poklesu ratingu vznikly.

Přijetí eura
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME