Podnikatelé: William se měl ženit v sobotu, ne v pátek

Londýn – Královská svatba plánovaná na 29. dubna je pro Británii velkou událostí. Někteří podnikatelé – třeba ti v cestovním ruchu – si mnou ruce a těší se na mimořádné tržby. Není taky divu, podle odhadu ekonomů by měla Británie na celé akci vydělat zhruba 620 milionů liber. Jenže mimořádné příjmy nezasáhnou všechna odvětví. Na některé podnikatele dolehnou spíš náklady. Na den svatby je vyhlášen státní svátek, lidé tak nebudou pracovat a zaměstnavatelé jim musí volno zaplatit.

Načasování svatby prince Williama není příliš šťastné - vzkazuje federace malých podnikatelů. Ve stejný týden, kdy je ohlášen obřad, jsou totiž i Velikonoce, a tak z celého pracovního týdne zbudou jen 3 dny. Volno musí navíc podnikatelé svým zaměstnancům proplatit. „Mému odvětví nijak svatba neprospěje. Bude to pro nás absolutně devastující. Zrovna teď se to nehodí. William a Kate by ji měli udělat v sobotu, a ne v pátek,“ radí stavitel Dick Searle.

Navíc každý státní svátek stojí ekonomiku 6 miliard liber. Peníze, které jsou v současné situaci, kdy se země dostává z hospodářského poklesu, hodně potřebné. Veřejný dluh Británie už vystoupal téměř na 90 procent hrubého domácího produktu. „Je to všechno špatně - zbytečně se utrácí naše peníze. Dejte nám raději práci, místo strkání peněz do bezpečnosti celé akce,“ zlobí se nezaměstnaný kuchař Fury Guzel. Jen bezpečnostní opatření by mohla vyjít až na 20 milionů liber.

Královská svatba některé firmy poškodí (zdroj: ČT24)

Hoteliéři si mnou ruce

Naopak svatby se už nemohou dočkat hoteliéři a prodejci suvenýrů. Doufají, že turisti zavítají do země i po královské svatbě. Podnikatelům v cestovním ruchu by měla svatba podle dohadů vynést 216 milionů liber, prodejci suvenýrů by pak mohli na upomínkových předmětech vydělat přes 26 milionů liber.

„Británie prochází chudším obdobím. Historická událost, jako je královská stavba, jistě pomůže. Přijedou jak cizinci, tak i Britové samotní. Je to skvělá příležitost předvést Londýn v tom nejlepším,“ upozornila manažerka pro cestovní ruch Jacqueline French. „Britská ekonomika je velmi křehká. Královská svatba podpoří naše obchodníky. Turisti utratí 50 milionů liber v tuzemských obchodech. Velmi dobře se daří módě. Všichni totiž chtějí nosit to, co královská rodina,“ dodal ředitel komunikace pro nové západní společnosti Jace Tyrrell.

Rodiny snoubenců vyjde královská svatba zhruba na 12 milionů liber. Rodiče Kate Middletonové přislíbili, že na svatbu dají pětimístnou sumu. Zbytek zaplatí královna a princ Charles. Podle agentury Reuters ze všeho nejvíc pomůže britskému hospodářství tzv. efekt dobré nálady. Kdy lidé zapomenou na šetření a udělají si radost třeba suvenýrem.

Upomínkový hrnek ke svatbě Williama a Kate
Zdroj: ČT24