Konec krize? Zisky firem v USA překonávají odhady

New York - Výsledková sezona ve Spojených státech za poslední kvartál loňského roku skončila pro tamní firmy úspěšně. Více než 70 procent společností zahrnutých do indexu S&P 500 překonalo odhady a dostalo se do zisku. Zároveň rostly rekordně marže, dokonce nejvíc za posledních 18 let. Podle odhadu analytiků by se měla ziskovost společností z indexu S&P 500 i nadále zvyšovat. V letošním roce by se mělo jednat až o 16 procent.

Za rekordními zisky amerických firem stály především zlepšující se ekonomická nálada, nižší náklady na výrobu a hlavně chuť spotřebitelů utrácet. „Růst ekonomiky se projevil i na tržbách společností a ty si mohly dovolit zvyšovat ceny. Na druhou stranu náklady v krizovém období společnosti tlačily dolů, a proto rostla i jejich ziskovost a marže. Poměrně vysoká ziskovost amerických firem může vést k tomu, že společnosti budou postupně navyšovat zpětné odkupy akcií,“ vysvětlil makléř Fio banky David Brzek.

John Carey, manažer Pioneer Investments:

„Firmy hospodaří nad očekávání dobře a věří si. Kromě zpětného odkupu akcií se to projeví i na zvyšování dividend, ke kterým většina společností přistoupí.“

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)

Rok 2010 znamenal pro zpětné odkupy akcií pátý nejlepší rok od poloviny 80. let. Jen v únoru letošního roku, tedy ještě z peněz za rok 2010, investovaly firmy do vlastních aktiv přes 76 miliard dolarů.