Klaus: Vztahy se Slovinskem jsou důležité – i v byznysu

Praha - I malé Slovinsko je pro nás stejně důležitý obchodní partner jako miliardová Čína, řekl v rozhovoru pro Českou televizi prezident Václav Klaus. Ten se dnes v Praze sešel se svým slovinským protějškem Danilem Türkem. Diskutovali spolu třeba o možném omezení jaderných elektráren v Evropě v souvislosti s krizí v Japonsku. Pro Slovinsko je tato otázka nesmírně palčivá – ve výrobě elektřiny totiž není zdaleka soběstačné, a tak musí dovážet. Ruku v ruce s tím, jak ceny elektřiny zejména kvůli odstavení starých elektráren v Německu rostou, by se mohlo dostat do problémů.

„Ve Slovinsku jsme znepokojeni z některých ohlasů, které se objevily v reakci na situaci, která je svým způsobem mimořádná,“ uvedl po schůzce s Klausem Türk. Český prezident zase označil úvahy o omezení jádra za oportunistický populismus a šíření paniky.

Obě hlavy států si ale notují i v dalších otázkách – třeba v tom, že je potřeba prohlubovat vzájemné vztahy. Klaus se proto už příští rok v lednu vydá na návštěvu do Slovinska. A nepojede sám. Vzít s sebou chce i velkou delegaci byznysmenů, aby se posílily i ekonomické vztahy a využily se zatím opomíjené podnikatelské příležitosti.

Martin Kocourek, ministr průmyslu:

„České a slovinské firmy by mohly spolupracovat v rámci exportu na další trhy. Zejména na zajímavé trhy v Asii nebo Jižní Americe.“

„Ten trh je samozřejmě malý, ale on se byznys skládá z malých trhů. To je mystifikace si myslet, že my obchodujeme s Čínou. Ne, my obchodujeme v Číně s konkrétní firmou a stejně tak neobchodujeme se Slovinskem, ale obchodujeme s konkrétní firmou ve Slovinsku,“ upozornil Klaus v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi.

Slovinsku schází už jen kousek k tomu, aby se dostalo mezi dvacet největších obchodních partnerů Česka. Mezi nejznámější slovinské značky patří například spotřebiče Gorenje nebo lyže Elan.