Zdražme kuřákům jejich zlozvyk, shodli se senátoři

Praha – Senátoři dnes schválili novelu, která počítá se zvýšením spotřební daně na cigarety a další tabákové výrobky. Od příštího roku by tak krabička cigaret měla podražit až o tři koruny. Další zvýšení daně vláda plánuje od roku 2014, a to o další dvě koruny na krabičku. Senát dnes zároveň vládě povolil vydat státní dluhopisy v hodnotě 132 miliard korun na krytí většiny schodku letošního rozpočtu, jehož deficit činí 135 miliard korun.

Pokud novelu zákona o spotřební dani podepíše ještě prezident, vzroste od ledna příštího roku sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. A nebude to poslední zdražení, se kterým musí kuřáci počítat. Ministr financí Miroslav Kalousek senátorům dnes řekl, že ke dvojímu zvýšení daně vláda přistoupila proto, aby zabránila cenovým otřesům.

Přitečou do státní kasy miliardy?

Odborníci vidí ale hlavní důvod brzkého zvedání daně jinde. „Evropská unie požaduje zvýšení daně u tabáku až od roku 2014. Česká republika se rozhodla udělat to ve dvou krocích. Důvodem je jednoznačně zvýšení výběru do státního rozpočtu,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 daňový expert PricewaterhouseCoopers Martin Diviš. Ministerstvo financí předpokládá, že v roce 2012 vynese vyšší spotřební daň státnímu rozpočtu dodatečných 2,1 miliardy korun a o rok později 2,3 miliardy korun. Víc peněz má v důsledku zdražení cigaret vynést i daň z přidané hodnoty. V obou letech dohromady to má být dodatečných 0,9 miliardy korun.

„To je naplňování nařízení Evropské rady z roku 2009. Postupují tak všechny evropské státy, a právě z tohoto důvodu, aby ty skoky nebyly veliké, to rozkládáme do dvou kroků,“ tvrdí ale Kalousek. „Jsme přísnější než Evropská unie, což je samo o sobě pikantní, protože jsme tu daň zvyšovali dřív, než je nutné na tu hladinu,“ podivuje se ale senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Záměry vlády zmaří předzásobení a pašování

Mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková:

„Každé zvýšení spotřební daně zaznamená i zvýšení nelegálního obchodu.“

Jenže vyšší příjmy alespoň v prvních dvou letech jsou nejisté. „Producenti a prodejci mají možnost se předzásobit, navíc určitě bude větší tlak na individuální dovozy z levnějších zemí, popřípadě i vyšší poptávka po pašovaném zboží,“ upozornil Diviš. Už nyní se totiž pašované nebo nelegálně vyráběné cigarety na celkové spotřebě podílejí pětinou. Přesto úřady loni vybraly na spotřební dani za tabákové výrobky 42 miliard korun.

Novela, které dnes dali senátoři zelenou, také ruší dosavadní osvobození emulzní nafty, tedy směsi nafty, vody a dalších látek, od spotřební daně. Dosud bylo toto ekologické palivo osvobozeno od daní v rámci pilotních projektů jeho výroby. Ta se však natolik rozšířila, že podle ministerstva už nesplňuje povahu pilotního projektu a stát kvůli tomu přichází o peníze.

Vyšší příjmy nestačí, zelenou dostaly i dluhopisy

Senát dnes povolil vládě vydání státních dluhopisů za téměř 132 miliard korun. Na rozdíl od sněmovny návrh podpořili i zástupci opozice vyjma komunistů. Nyní pod zákonem schází už jen podpis prezidenta.

Státní dluhopisy mají mít splatnost až 55 let. Emise zvýší státní dluh, který se loni vyšplhal na 1,344 bilionu korun. Dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Celkově si chce ministerstvo letos půjčit podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2011 až 220 miliard korun.