Sleva na dítě kvůli změnám v DPH vzroste o 150 korun

Praha – Sleva na dítě se v souvislosti s upravenými parametry důchodové reformy zvýší o 150 korun měsíčně. Shodli se na tom dnes lídři vládní koalice. Změnu ale musí posvětit ještě parlament. Růst by podle ministra práce a sociálních věcí měly také dávky pomoci v hmotné nouzi. Mantinely tohoto zvýšení však K9 zatím nestanovila. Počítá se i s valorizací důchodů, neměla by být ale vyšší než zákonné minimum. Na detailech spoření do reformovaných penzijních fondů se chce koalice dohodnout v dubnu.

Zatímco si nyní může jeden z rodičů odečíst z daní na vyživované dítě 967 korun měsíčně, kvůli důchodové reformě by tato částka měla vzrůst na 1 117 korun. Vyšší ceny potravin a dalších komodit, které se nyní nacházejí ve snížené sazbě DPH, by se tak podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) měly rodinám s dětmi vykompenzovat absolutně. „150 korun je skutečně maximální teoretická hranice, pokud by se do cen promítlo absolutně - stoprocentně zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent,“ podtrhl ministr.

S dlouhodobým zvýšením výdajů průměrné domácnosti do 150 korun měsíčně počítají i ekonomové. V příštím roce nicméně ukrojí zvýšení DPH z jejich reálných příjmů více. Podle propočtů institutu CERGE-EI by mělo jít v průměru o 247 korunu měsíčně.

Mimořádná valorizace penzí nebude

K9 počítá také s tím, že by kvůli důchodové reformě měly růst další dávky. O kolik to bude, ale bude podle Drábka možné upřesnit až v druhé polovině roku na základě aktuálních dat za první měsíce letošního roku. S tím, že by důchody rostly o víc, než vládě ukládá zákon, koalice nicméně nepočítá. „Inflační impulz nebude takový, aby vyžadoval mimořádnou valorizaci,“ zdůraznil premiér Petr Nečas (ODS). V růstu důchodů se tak zohlední jen výše inflace a třetina růstu reálných mezd v ekonomice.

Zvýšením daně z přidané hodnoty chce koalice pokrýt náklady důchodové reformy. Podle nové dohody vládních partnerů by se nižší sazba daně měla od příštího roku zvednout na 14 procent, vyšší zůstane na současných 20 procentech. Od roku 2013 by se obě sazby sjednotily na 17,5 procenta.

Detaily nového penzijního spoření by mohly být už v dubnu

Vít Bárta, ministr dopravy VV

„Bude třeba bavit se o detailech, aby (nový) pilíř byl maximálně výhodný pro lidi, a nikoliv pro bankovní nebo jiné instituce.“

Koalice už vymezila také mantinely celé penzijní reformy. Od roku 2013 by měli mít pracující možnost dobrovolně převádět tři procentní body z 28 procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty u soukromých penzijních společností. Podmínkou je, že 2 procenta si budou muset přidat ze svého. Na detailech spoření v reformovaných penzijních fondech by se koalice mohla dohodnout do poloviny dubna. Zákony se nyní připravují, vychází se z návrhů, který byly připraveny v minulém volebním období.