Česká jablka vytlačuje z pultů ovoce z dovozu

Praha - Čeští pěstitelé jablek podle svých slov ztrácejí konkurenceschopnost, a celému oboru tak hrozí úpadek. Na českém trhu se totiž začala prosazovat jablka z dovozu, tudíž domácí produkce klesá. Navíc v loňském roce byl dovoz jablek největší v historii. Pěstitelé proto volají po větší podpoře od státu. Ovocnářská unie odhaduje, že podíl českých jablek v obchodních řetězcích loni klesl pod 40 procent.

Podle pěstitelů stojí za zvýšeným dovozem úbytek tuzemských jabloňových sadů, který je od roku 1989 sedmnáctiprocentní, a dále také přestárlost stromů. Po Estonsku je druhá největší v Evropě, jak uvádí předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík: „Problém přestárlých výsadeb je v tom, že velká část produkce z těchto sadů je určena pouze na průmyslové zpracování.“

Sadaři podle ovocnáře Jiřího Mazánka nejsou schopni dosáhnout vysokých výnosů. Loňský dovoz 79 tisíc tun jablek byl oproti stavu před deseti lety zhruba dvojnásobný. Situace se podle ovocnářů může ještě zhoršit, proto vidí řešení hlavně v obnově sadů. „Pokud v nejbližší době nebude pro ovocnáře podpora na restrukturalizaci a výsadbě nových sadů, hrozí tady, že z naší krajiny v horizontu pěti let zmizí až pětina sadů,“ vysvětluje Ludvík.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ovocnáři žádají zařazení jablek do tzv. citlivých komodit

Také podle ovocnáře Martina Šrytra se dovoz jablek ze zahraničí bude stále navyšovat. Ministerstvo zemědělství by z toho důvodu mělo podle ovocnářů začít vážně uvažovat o zařazení pěstování jablek mezi takzvané citlivé, tedy ohrožené komodity, které by umožnily pěstitelům čerpat vyšší dotace.

Celý systém podpory tzv. citlivých komodit čeká přepracování, takže je pravděpodobné, že vzniknou nové nástroje na jejich podporu a že některé nové komodity možná budou mezi tuto podporu zařazeny, ozývá se z ministerstva zemědělství.

Jablka
Zdroj: ČT24/ČT