Unie pochybuje nad bezpečností svých jaderných elektráren

Paříž - Podle unijního komisaře pro energetiku Günthera Oettingera možná některé jaderné reaktory v Evropě nesplní nejpřísnější část zátěžových zkoušek, které mají prověřit jejich bezpečnost. Komisař se takto vyjádřil ve vysílání francouzsko-německé televize Arte. Ministři, diplomaté a experti na jadernou energetiku se v úterý shodli na tom, že s ohledem na jadernou krizi v Japonsku je třeba přísněji prověřit všech 143 reaktorů, které jsou nyní v Evropě využívány.

Prohlášením komisaře je tajemník francouzského ministra pro energetiku Eric Besson šokován. Francie patří k jaderným mocnostem, zhruba 80 procent elektřiny, která se ve Francii vyrobí, připadá právě na jaderné elektrárny. „Pokud má komisař tak závažné informace, jak naznačuje, pak nechápu, že to neřekl dřív,“ uvedl Besson.

komisař EU pro energetiku Günther Oettinger

„Zátěžové zkoušky, které Evropská unie provede na jaderných reaktorech v Evropě, ukážou, že ne všechny splní ty nejpřísnější normy.“

Francie má 58 jaderných reaktorů, které provozuje státní energetická společnost Electricité de France (EDF). Francouzské reaktory tvoří asi třetinu evropských kapacit pro výrobu elektřiny z jádra a sama Francie je ze všech zemí světa na jádru nejvíce závislá. Ministři energetiky EU se k otázce zátěžových zkoušek mají sejít v pondělí.

Přestože Francie ve středu připustila, že z jaderné katastrofy v Japonsku je třeba si vzít ponaučení, svou jadernou energetiku obhajuje. Postoj Paříže tak ostře kontrastuje s postojem některých jiných vlád v Evropě. Například Německo nařídilo dočasně odstavit své nejstarší reaktory, Itálie zase uvedla, že se pravděpodobně ještě bude muset znovu zamyslet nad plánovanou výstavbou jaderných zdrojů.

Francie brání své jaderné elektrárny

Podle Francie patří její jaderné elektrárny k nejbezpečnějším na světě. Kritici ale upozorňují, že i francouzské reaktory mají své problémy a jako příklad uvádějí zatopení části elektrárny Blayais u Bordeaux. EDF v únoru dvakrát během jediného týdne zjistila, že některé nejstarší jaderné elektrárny mají praskliny. Na provoz ani na bezpečnost elektráren ale prý nemají vliv.

V minulosti prošly mezinárodními prověrkami bezpečnosti také české jaderné elektrárny. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes prohlásil, že Česko je připraveno vystavit elektrárny novým zátěžovým testům: „Bezpečnost našich jaderných zařízení byla pro nás vždy prioritou číslo jedna,“ uvedl Kocourek. K provedení zátěžových testů, jak je navrhli zástupci EU, dnes českou vládu vyzvaly také některé ekologické organizace.