Kalousek odpískal superhrubou mzdu, daň z příjmu bude 19 procent

Praha – Konec superhrubé mzdy s patnáctiprocentním zdaněním příjmu vyhlásilo ministerstvo financí v připravovaném konceptu daňové reformy. Od roku 2013 by měli lidé nově státu odvádět 19 procent z hrubého platu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se ale lidé nemusí bát vyšších daní. Naopak, většina zaměstnanců by měla na dani z příjmu ušetřit. Firmám by výše daně měla zůstat na 19 procentech.

Změna ve výpočtu daně z příjmu je jen jednou ze součástí připravované daňové reformy. Ta má podle Kalouska především snížit administrativní náklady poplatníků i státu a vedlejší náklady práce. „Nedochází k zásadním změnám efektivní míry zdanění, ani to nemohlo být účelem této reformy. Účelem je změna systému, nikoliv změna výše zdanění pro fyzické osoby,“ zdůraznil Kalousek na dnešní tiskové konferenci.

„I při jednotné sazbě daně bude zdanění progresivní, a to díky stropům na sociální a zdravotní pojištění,“ řekl ministr. Odvody na zdravotní pojištění chce ministerstvo financí omezit do výše šestinásobku průměrné měsíční mzdy a sociální pojištění na čtyřnásobek průměrné mzdy. Zaměstnanci přitom budou platit více na zdravotním pojištění, a to 6,5 procenta místo dosavadních 4,5 procenta. Základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun ročně budou moci využít jen zaměstnanci do výše čtyřnásobku průměrné mzdy. „Nad stropy si poplatník nebude moci slevu uplatnit,“ uvedl Kalousek.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„To, co pokládám za mimořádně důležité, jsou rovné daňové podmínky pro všechny. Rozdíl v náročnosti práce nechť je vyjádřen mzdou, ale stát by měl svými daňovými pravidly ke všem poplatníkům přistupovat stejně.“

Daňové zvýhodnění na dítě stoupne o 1800 korun ročně, poroste i daňový bonus na dítě. Ostatní slevy mají zůstat nezměněny. Nově bude zaveden výdajový paušál ve výši 3000 korun, o který si bude moci zaměstnanec snížit daňový základ.

U podnikatelů zůstanou zachovány výdajové paušály 40, 60 a 80 procent. Zároveň se sniží výše obratu pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty, a to z jednoho milionu korun na 750 tisíc korun.

Odvody na sociální a zdravotní pojištění budou u zaměstnavatelů nahrazeny 32procentní daní z úhrnu mezd. Její základem bude úhrn příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků. Daň bude omezena stropem ve výši čtyřnásobku průměrné mzdy. „Vedlejší náklady práce tak klesnou o dva procentní body,“ uvedl Kalousek. U zaměstnanců je pak cílem podle ministra sjednocení základů pro daň i pojistné. Základem by měla být hrubá mzda. Firmy dále budou mít slevu na dani ve výši sražené daně z dividend, zjednodušené tvorby rezerv a opravných položek k pohledávkám.

Konec odpočtu hypoték

Reforma daní by se měla dotknout také bydlení. Ministerstvo chce totiž v jejím rámci postupně zrušit odpočet úroků z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření z daňového základu. Odpočet by se měl snížit na 150 tisíc korun ročně ze současných 300 tisíc korun. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 by nebyl odpočet vůbec možný.

Bankám se návrh nelíbí a varují, že se sníží zájem o vlastní bydlení. „Možnost odečíst si úroky z hypotéky od daňového základu je mezi klienty velmi atraktivní a oblíbená. Klienti tak dostanou zpátky jednu až dvě měsíční splátky,“ upozornila mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Podnikatelé návrh vítají

Plán ministerstva na změny v daňovém systému vítají hlavně podnikatelé. Podle Svazu průmyslu a dopravy přinese hlavně zjednodušení firemní administrativy. „Jednodušší systém by mohl otevřít cestu k eliminaci častých daňových změn, které zaměstnavatelé kritizují,“ uvedl mluvčí svazu Milan Mostýn. Některým zaměstnavatelským svazům se ale nelíbí nahrazení daňově zvýhodněných stravenek zavedením zaměstnaneckých paušálů.

Ministerstvo chce paragrafované znění změn vytvořit do konce dubna, do konce června předložit vládě. S účinností zákona počítá od roku 2013, se zdaněním hazardu ovšem již od 2012. Reforma totiž zavádí zdanění loterijních firem.

Highres
Zdroj: ČT24