G7 pomůže Japonsku měnovou intervencí

Tokio - Ministři financí a guvernéři centrálních bank skupiny nejvyspělejších ekonomik světa G7 se během telekonference v noci na dnešek dohodli na společné intervenci proti silnému kurzu japonského jenu. G7 se tak snaží uklidnit finanční trhy a podpořit japonskou ekonomiku, která se potýká s následky ničivého zemětřesení a vln tsunami. Americká centrální banka (Fed) se tak dnes poprvé za 11 let zúčastnila na měnových trzích koordinované intervence, aby posunula kurzy měn.

Ve společném prohlášení G7 uvedla, že dnes se na měnových trzích USA, Británie a Evropská centrální banka společně s Japonskem zapojí do smluvené intervence. „Spolu s ostatními jsme se dohodli na společné intervenci na devizovém trhu. Extrémní kolísání směnných kurzů ohrožuje stabilitu finančních trhů a škodí ekonomice. Budeme trh dál sledovat a už jsme také potvrdili, že budeme spolupracovat,“ uvedl japonský ministr financí Jošihiko Noda.

Japonské trhy na oznámení ministrů reagovaly pozitivně a páteční obchodování oproti včerejšku otevřely růstem. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 2,7 procenta na 9206,75 bodu. Za celý týden však ztratil 10,2 procenta, nejvíce od eskalace finanční krize na podzim 2008. Na oznámení G7 reagovaly další asijské akciové trhy růstem kolem jednoho procenta.

Intervence G7 (zdroj: ČT24)

Will Hedden, obchodník společnosti IG Index

„Na trhu pořád vládne panika. A pořád není jasné, kdy to skončí. Strach z problémů, které teď Japonsko má, pořád přetrvává.“

Japonský jen stoupá vzhůru

V noci na čtvrtek vystoupal kurz jenu k dolaru na rekordní maximum a překonal dosavadní vrchol z roku 1995. Tehdy měna reagovala na zemětřesení v Kóbe a kurz byl bezmála 80 jenů za dolar. Tentokrát je růst kurzu japonské měny patrný od pátečního zemětřesení. Na devizovém trhu vyvolal obavy ze zásahu japonské centrální banky, který by byl mnohem účinnější, kdyby byl koordinován s Evropou a Amerikou. Silný jen oslabuje japonský vývoz, který je hlavním motorem jeho ekonomiky.

Za posilování jenu mohly především nákupy japonských pojišťoven a firem. Ty se snaží převádět ze zahraničí velké částky peněz, protože je budou potřebovat na náhrady škod a obnovu. Silný jen ale podkopává japonský vývoz, který je hlavním motorem třetí největší světové ekonomiky.

Japonský ministr hospodářství Kaoru Josano ale řekl, že japonské trhy nejsou natolik destabilizované, aby to dávalo G7 důvod ke společné intervenci nebo k vládním nákupům japonských akcií. Zdůraznil, že dopady zemětřesení a tsunami zůstanou omezené.

Tokijská burza
Zdroj: Kiyoshi Ota/ISIFA/Getty Images