Cena Naturalu na novém maximu, také nafta zdražila

Praha - Cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu překonala v Česku nové rekordní maximum, v průměru se zvýšila o sedm haléřů na 34,26 koruny za litr. Cena motorové nafty se zvedla na 33,83 a byla tak o 26 haléřů vyšší než o týden dříve, jak vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Podle statistiků klesla cena benzinu Special 91 o 31 haléřů na průměrných 33,23 koruny za litr. Cena za litr plynu LPG se zvýšila o 41 haléřů na průměrných 17,55 koruny.

Dle analytika Petra Čermáka se u čerpacích stanic se zpožděním projevuje růst cen ropy: „Ropa Brent zůstává stále silná a nijak dramaticky nepoklesla, protože je i nadále podporována nepokoji na Blízkém východě a severu Afriky, kde se situace stále neuklidnila.“ Ceny benzinu a nafty jsou vysoké na burze v Rotterdamu a také oslabování koruny se projevuje na jejich vyšších cenách.

Také podle pondělních údajů společnosti CCS ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu výrazně vzrostly a benzin opět vylepšil rekord. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stál v neděli v průměru 34,20 koruny, což je o 21 haléřů víc než před týdnem. Nafta zdražila o 43 haléřů na průměrných 33,78 koruny za litr.