Kupujete šimpanze? Pozor na podvodníky

Praha – Inzeráty psané lámanou češtinou nabízející prodej exotických zvířat se začaly objevovat na internetu. Jenže lidé, kteří zatouží po tygrovi nebo třeba šimpanzi, můžou přijít o tisíce korun. Většinou jsou totiž takové inzeráty podvodné. S některými z nabízených zvířat se navíc obchodovat vůbec nesmí.

„Šimpanzi přijde se všemi jejich hračky, hrací deku a startovací sadu, má všechny její vakcíny,“ tak zní text inzerátu, který nabízí prodej zvířete, kterému hrozí vyhubení a mezinárodní obchod s ním je tak až na výjimky zakázán.

Šimpanze jsme se přesto pokusili objednat. Do druhého dne přišla odpověď s žádostí o adresu a telefonní číslo a dotazem, zda máme připravené peníze. Na oplátku obchodník podepsaný jako Greg Garcia poslal fotografie opice a ujištění, že všechny dokumenty, očkování a povolení vyřídí.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Prodávající nás poté kontroluje i telefonicky. Předvolbu má +237, tedy z Kamerunu. „Nedělám nic protizákonného, potřebuji od vás informace, ať můžu začít s převodem dokumentů na vaše jméno, hned zašlu žádosti na ministerstvo, zítra touhle dobou budou dokumenty v pořádku,“ hájí se. Ani se svou vlastní identifikací přitom nemá problém a obratem zasílá kopii pasu, povolení k exportu zvířat i DNA opice. Peníze jsme měli poslat na adresu prostřednictvím Western Union. Jako zálohu od prodejce požaduje asi 15 tisíc korun.

„Pokud ty peníze odešlete, už je nikdy neuvidíte,“ varuje Pavla Říhová, ředitelka odboru kontroly České inspekce životního prostředí. Ta spolupracuje s kamerunskou neziskovou organizací, které se už pár takových podvodů podařilo rozkrýt. Od roku 2007 zaznamenala celkem 36 podobných případů v Nigérii a Kamerunu. Do vězení šlo zatím osm podvodníků, nichž jeden vydělal až 10 milionů franků, tedy přes 360 tisíc korun.

Šimpanzi
Zdroj: ČT24
Vydáno pod