Kalouskovy reformy jsou podle Sobotky salámová metoda

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek dnes v Otázkách Václava Moravce obhajoval daňovou reformu. Ministr chce systém zjednodušit a také tvrdí, že jeho návrhy daně sníží. Složená daňová kvóta by se podle něj měla pohybovat kolem 33 procent. Nově zvolený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale oponuje, že vládní návrh naopak daně zvýší a bude mít zásadní dopad na rodiny s dětmi a důchodce. Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek pak prohlásil, že odbory kvůli daňové reformě dokonce uvažují o generální stávce.

„My chceme daně zjednodušit a snížit. Chceme rovné podmínky pro všechny bez nějakých výjimek, kromě několika vládních priorit,“ prohlásil dnes Kalousek v pořadu Otázky Václava Moravce. 

Ministr chce sjednotit daně tak, aby platili stejně jak zaměstnanci, tak zaměstnavatelé i živnostníci. Ministr novému systému říká „3krát 32“. Daň z příjmu by byla 19 procent, sociální a zdravotní pojištění shodně 6,5 procenta, tedy dohromady 32 procent. 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Ministr chce navíc zjednodušit daňový systém tak, aby poplatník odváděl státu peníze pouze na jednom inkasním místě. „Start toho všeho, tedy účinnost těch zákonů, předpokládáme k 1. 1. 2013,“ dodal Kalousek. Podle ministra bude po reformách oscilovat složená daňová kvóta kolem 33 procent. 

Sobotka: To je odírání daňového poplatníka

Předseda ČSSD a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka pochválil v Otázkách Václava Moravce záměr vybudovat jedno inkasní místo, kde by se platily všechny odvody státu. Upozornil ale na riziko, že by se při přechodu na nový daňový systém mohly zvýšit úniky. 

Kritizoval také výrok Kalouska, že se daně po vládních reformách sníží. „V situaci, kdy chystáte sjednocení DPH na 17 procentech, to je přece dramatické zvýšení daní, které nepochybně u všech rodin, u jednotlivců, u důchodců překryje dopad těchto kosmetických změn, které navrhujete u daně z příjmu fyzických osob,“ prohlásil. 

„To, co vy děláte, je salámová metoda odírání daňového poplatníka. Na dopad na občana se musíme dívat ve světle všech daní, které tato vláda mění,“ dodal.

Odbory: Budeme se bránit

Proti Kalouskově reformě daní se dnes ohradil v Otázkách Václava Moravce i předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. „Pan ministr musí počítat s tím, že si to jen tak líbit nenecháme. Protože pokud se stát dostal do finančních problémů, tak neustále experimentoval na daních zaměstnanců a občanů České republiky, takže může počítat s tím, že se proti tomu budeme velice tvrdě bránit. Pokud nám dají naši členové mandát, míníme jít až do generální stávky,“ prohlásil. 

Předseda největší odborové centrály, Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), Jaroslav Zavadil později řekl, že ČMKOS se podobným věcem nebrání, ale v tuto chvíli o tom zatím „není řeč“. „To neznamená, že to nemůže být za 14 dnů, za týden, za měsíc nebo za dva,“ tvrdí Zavadil. Odbory si prý nejprve vyžádaly informace od ministerstva financí, aby mohly situaci lépe posoudit.

Ministerstvo financí se chystá v rámci reformy zrušit koncept superhrubé mzdy, nově by se daně opět počítaly z hrubé mzdy. Kalousek rovněž plánuje zrušení většiny daňových výjimek.