Japonská katastrofa otřásla ekonomikou v Asii

Tokio – Ekonomické následky japonského zemětřesení se šíří Asií. Automobilky v Thajsku snížily výrobu, korejským výrobcům elektroniky hrozí nedostatek klíčových komponentů a tisíce Japonců zrušily výlety na Tchaj-wan. Nákupní panika vyhnala vzhůru ceny fotoaparátů v Číně a politici v Indii se připravují na zdražení ropy.

Japonsko i Čína můžou v reakci na rozsáhlé přírodní neštěstí přijít o pozici výrobních základen. Nadnárodní firmy teď mají další důvod zbavit se závislosti na několika výrobních regionech a zajistit si dodavatele napříč různými zeměmi. 

„Již před japonským neštěstím tu bylo tušení, že se mnohé nadnárodní skupiny staly příliš závislými na jednom zdroji produkce,“ uvedl šéf asijských ekonomických analýz banky HSBC Frederic Neumann. Podle něj se trend diverzifikovat zdroje nedotkne jen Japonska, ale i Číny, kam se výroba také značně koncentrovala.

Jako první se po neštěstí v Japonsku otřásla Jižní Korea. Automobilka SsangYong Motor omezuje výrobu. Podobně jsou na tom i elektroniky Samsung a Hynix. 

Na Tchaj-wanu pravděpodobně klesnou ve druhém čtvrtletí zisky elektronických firem, právě kvůli výpadkům v zásobování komponenty z Japonska. 

Čínské firmy se už začaly poohlížet po nových odbytištích, když jejich export do Japonska dosahuje ročně kolem sta miliard dolarů. Mnozí výrobci se v Číně opírají o zásoby dovezených komponentů, jejich nedostatek a nárůst cen však hrozí společnostem, které jsou závislé na vyspělé japonské elektronice a autodílech.

Vydáno pod