Další rána pro Sazku: Trafiky odpojují terminály

Praha - Sázkařům se o víkendu nedařilo podat tikety ve hře o jackpot Sportky. Trafiky a řada čerpacích stanic totiž odpojují terminály Sazky. Bojí se, že loterijní společnost zbankrotuje a přijdou o složenou kauci až 70 000 korun. Informují o tom dnešní Hospodářské a Lidové noviny. Sazka je od ledna v insolvenčním řízení a na počátku minulého týdne přiznala, že nemá peníze na vyplacení velkých výher ve Sportce. Ředitel Sazky Aleš Hušák si ale problémy nepřipouští. Vše má vyřešit jím dohodnutý úvěr. Ten chce zastavit majetkem a dokonce i logem Sazky. Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze začátkem března stanovil na 21. dubna.

Ránu za ranou dostává Sazka, dosud největší loterijní společnost v zemi. Dneškem na ni směřuje třetí insolvenční návrh. Do úpadku ji chce poslat už i jeden z členů jejího nejužšího vedení - místopředseda představenstva Roman Ječmínek, jinak prezident Autoklubu. Firma nemá peníze a řada trafikantů přestává přijímat sázky.

Trafikanti se bojí, že přijdou o peníze složené v Sazce. Ty mohou dosahovat až 120 tisíc korun. V tuto chvíli nikdo nedokáže odpovědět na otázku, kolik terminálů nařídila vypnout sázková společnost a kolik jich raději preventivně vypnuli obchodníci sami. Mobilní operátoři vypnuly dobíjení telefonů na terminálech už v pátek. Sazka jim podle informací České televize dluží více než 200 milionů korun. „Mám informace, že už bylo posláno několik stížností za to, že nebyly doplaceny výhry,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Zaměstnankyně trafiky:

„Nepříjmáme sázky, protože sama Sazka nám poslala informaci, že nemáme přijímat platby ani vyplácet platby.“

Podat sázenku do hry o nedělní jackpot Sportky ve výši 149 milionů korun bylo v Praze takřka nemožné. Na některých trafikách se objevilo oznámení, že „z technických důvodů“ není možné sázenky podat. Trafiky pod značkami Relay a Inmedio přitom provozuje společnost HDS Retail. Příkaz odpojení terminálů přišel právě z vedení této společnosti. „Snažíme se Sazku přimět k jednání, proto jsme terminály odpojili,“ sdělil v neděli šéf HDS Retail Richard Kalhous.

U některých benzinek se podle informací Lidových novin přestaly vyplácet také větší výhry z online her, jako je například Keno. Pumpaře prý varovalo interním doporučením vedení Benziny. Mluvčí společnosti Václav Loula to ale oficiálně nepotvrdil. Mluvčí Sazky Jan Tuna před odmítáním sázek i výplat varuje. „Žádnou informaci o uzavírání terminálů nemáme. Bylo by to porušení smlouvy,“ uvedl Tuna. Porušením obchodní smlouvy se Sazkou by bylo i zadržování výher.

Aleš Hušák, generální ředitel Sazky v lednu 2011:

„Celý ten příběh je o krátkodobém výpadku likvidity, který je běžný u všech velkých společností.“

V současné době, kdy odbory Sazky hrozí stávkou, mobilní operátoři vypnuli dobíjení na terminálech a trafikanti stahují ze Sazky svoje kauce, se vládce Sazky Aleš Hušák nadále tváří, že vše vyřeší. Češi již ovšem ztrácejí důvěru a přestávají sázet. Před dvěma měsíci vystoupil Hušák v České televizi a čišel sebevědomím, čísla ovšem nemilosrdně odhalují, že už tehdy hrál mimikry a musel si jich být vědom.

Hušák v lednu například popíral více než miliardovou pohledávku podnikatele Vítka. „Není to pravda, žádné pohledávky neexistují, pane redaktore, neexistují. Je třeba tyto věci studovat,“ podotkl v ČT ředitel Sazky. Mezitím se ovšem přihlásilo dalších dvanáct věřitelů.

Hušák rovněž v lednu popíral, že by za Sazku vyjednával jeho dlouholetý přítel Martin Ulčák. Ten se stal jedním ze zájemců, kteří o Sazku bojovali. Zároveň za ni oficiálně vyjednával třeba s podnikatelem Radovanem Vítkem. „Pozice pana Ulčáka je pro mě záhadou. Nepochybně se v určitém okamžiku nacházel ve střetu zájmů, o tom není pochyb,“ řekl Jiří Kejval, místopředseda ČOV.

Sazka splácí miliardou ročně dluhy za vysočanskou O2 arenu. Přestože ji nazývá sportovním stánkem, poslední mezistátní hokejový zápas se v ní odehrál loni v říjnu. A hokejová Slavia chce vysočanskou arénu opustit kvůli vysokému nájmu. „Aby Sazka mohla financovat tuto arénu, tak bylo potřeba vytvořit účelovou organizaci, což je společnost Zelený ostrov,“ prohlásil Kejval. Hušák ale tvrdil, že občanské sdružení Zelený ostrov je na Sazce nezávislé.

Sazka rovněž oznámila, že nemá peníze na výplatu milionové výhry pro muže z Českých Budějovic. „Myslím si, že během dvou dnů tady dovyprávíme příběh toho nejčerstvějšího multimilionáře, který vyhrál 106 milionů korun, možná jeden z nejkrásnějších příběhů, které jsem zažil v Sazce,“ konstatoval dříve ředitel Sazky. Zmíněný multimilionář se ale se svým „tučným“ tiketem může nechat leda tak vyfotit.