Pohledávky Sazky od Radovana Vítka převzala skupina PPF

Praha – Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera převzala od podnikatele Radovana Vítka jeho pohledávky za loterijní společností Sazka. PPF uvedla, že své kroky koordinuje s dalšími věřiteli, zejména se skupinou KKCG Karla Komárka. Vítek se označoval za největšího věřitele loterijní firmy s pohledávkou 1,5 miliardy korun a vlastní i zhruba čtvrtinu dluhopisů Sazky. V pořadí už třetí návrh na insolvenci Sazky dnes vzešel také přímo z nejvyššího vedení zadlužené loterijní společnosti. Podal ho místopředseda představenstva Sazky a šéf Autoklubu ČR Roman Ječmínek spolu s návrhem, aby úpadek společnosti byl řešen její reorganizací.

„Podle objektivních ekonomických parametrů je Sazka nyní v postavení 'společnosti v insolvenci', která není schopna dostát svým závazkům. Skupina PPF je přesto připravena podílet se na záchraně Sazky, na její finanční konsolidaci a na jejím nákladném rozvoji, a to včetně podpory českého sportu,“ uvedl mluvčí PPF Milan Tománek. V dohodě s ostatními věřiteli je PPF podle něj připravena společně s KKCG převzít řízení společnosti a okamžitě stabilizovat její finanční situaci.

Sazka podle informací v insolvenčním rejstříku k 10. březnu dlužila 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. Sazka nyní čelí třem návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG, druhý Vítek, třetí člen představenstva Sazky Roman Ječmínek. Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze stanovil na 21. dubna.

Další insolvenční návrh na Sazku přichází od šéfa Autoklubu

Sazka je podle Ječmínkova vyjádření z insolvenčního návrhu v úpadku z důvodu platební neschopnosti. Má totiž více věřitelů a splatné závazky (peněžité závazky po dobu delší třiceti dnů po lhůtě splatnosti), které není schopna plnit. Ječmínek upozornil taky na to, že představenstvo Sazky přes jeho nesouhlas požádalo ministerstvo financí o pozastavení své hlavní obchodní činnosti, čímž se de facto pokusilo ukončit veškeré příjmy společnosti. Kdyby Ječmínek jako statutární zástupce společnosti návrh nepodal, dopustil by se podle svých slov porušení zákona.

KKCG Ječmínkův krok vítá

Komárkova KKCG už Ječmínkovo podání insolvenčního návrhu přivítala. „Tento krok považujeme za správný a dle zákona jediný možný k záchraně loterijní společnosti a k ochraně zájmů všech věřitelů. Aleš Hušák a ostatní členové představenstva by se měli k tomuto návrhu neprodleně připojit. Pouze rychlé insolvenční řízení a reorganizace společnosti může legální formou vyřešit současnou finanční situaci Sazky a zajistit finance pro český sport,“ uvedla firma.

KKCG i Vítek se o Sazku ucházejí. Dalším zájemcem jsou společnosti Penta a E-Invest. Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze začátkem března stanovil na 21. dubna.

Vedení Sazky se insolvenčním návrhům brání s tím, že už má delší dobu připravené návrhy smluv o úvěru a o spolupráci, které situaci společnosti komplexně řeší. Smlouva se společností Gladiolus, kterou založili zájemci o Sazku Penta a E-Invest a na jejímž základě má Sazka dostat 1,46 miliardy korun, se ale nelíbil předběžnému inoslvenčnímu správci Josefu Cupkovi. Na jeho návrh pak Městský soud v Praze omezil nakládání Sazky s jejím majetkem.

Sazka minulé pondělí požádala Cupku o dočasné pozastavení provozování loterií. Cupka s tím nesouhlasí a soudí, že Sazka by měla sama na sebe podat dlužnický insolvenční návrh.

Sazka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš