Pozor na plesnivý pudink Dr. Oetker a závadné čínské rozinky

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z oběhu výrobek Dr. Oetker PAULA Choco. Inspektoři SZPI zjistili na povrchu pudinkového dezertu původem z Polska výskyt plísně. Potravinářská inspekce a celníci navíc v Česku zadrželi zásilku 42 tun rozinek z Číny, neboť obsahovaly minerální oleje. Zásilka směřovala na evropský trh. Do oběhu se kontaminované rozinky nakonec nedostaly.

Závadný pudink dodala společnost Dr. Oetker spol. s. r. o. firmě Globus ČR, k. s. v množství zhruba dvou tun. Podle inspektorů mohou vzhledem k datu použitelnosti mít spotřebitelé tento výrobek stále doma. „Inspekce nedoporučuje jeho konzumaci,“ uvedla vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková.

Podle ní byly informace o případu vloženy do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. Konkrétně se jedná o balení po čtyřech kusech (4x100 g) označených šarží L 16 6Y 4/5 a L 17 9Y 4/5, s datem použitelnosti 24. 3. 2011.

Potravinářská inspekce zadržela závadné rozinky z Číny

Inspektorům Státní zemědělské a potravinářské inspekce se v uplynulých dnech podařilo ve spolupráci s Celní správou ČR zadržet zásilku rozinek s minerálními oleji z Číny, která mířila na evropský trh. Podle Petry Hoferkové z oddělení komunikace SZPI je přítomnost minerálních olejů v jakékoliv potravině nežádoucí, neboť se jedná o směs uhlovodíků ropného původu a potraviny takto kontaminované nejsou vhodné k lidské spotřebě.

„Z tohoto důvodu inspekce zaslala příslušnému celnímu úřadu závazné stanovisko nepropustit tuto zásilku do volného oběhu,“ uvedla Hoferková. Zásilka byla podle ní rozložena do dvou kontejnerů, z nichž každý obsahoval 21 tisíc kilogramů rozinek. Dovozce nyní musí inspektorům sdělit, jak se zásilkou naloží. Může ji vrátit svému dodavateli nebo ji musí zničit.

Ministerstvo varuje před nebezpečnými opalovacími krémy

Ministerstvo zdravotnictví dnes varovalo před nebezpečnými opalovacími krémy značek Ailé sun care a Lilien SUN active, které nemají takovou ochranu před sluncem, jak avizují. Pro spotřebitele to představuje závažné zdravotní riziko, uvedl hlavní hygienik Michael Vít. Podle něj u opalovacího mléka Sun Lotion SPF 30 HIGH značky Ailé byla naměřena hodnota ochranného faktoru 21,6 místo avizovaného 30. Totéž se týká opalovacího mléka OF 30 značky Lilien.

Opalovací mléko značky Ailé sun care pochází z Česka a prodává ho Kaufland. Plastová lahvička je oranžové barvy a má modrý uzávěr. V Česku bylo vyrobeno i opalovací mléko značky Lilien, které prodává společnost Union cosmetic.

  • Rozinky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/983/98281.jpg
  • Opalovací mléko OF 30 značky Lilien zdroj: Ministerstvo zdravotnictví http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2409/240861.jpg
  • Opalovací mléko sun Lotion SPF 30 HIGH značky Ailé zdroj: Ministerstvo zdravotnictví http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2409/240860.jpg