Chaj-nan: turistická chlouba Číny i realitních makléřů

Peking - Růst cen nemovitostí v Číně poslední dobou zpomaluje. Stále ale existují místa, která dělají tamním realitním makléřům radost. Jedním z nich je i město San-ja na ostrově Chaj-nan. Nemovitosti tam zdražily za rok skoro o pětinu a developeři kvůli nedostatku pozemků staví i na vodě. Jde o turistickou chloubu Číny s písečnými plážemi, golfovými hřišti a šestihvězdičkovými hotely. Obavy z realitní bubliny jako by zde nikdo neměl.

„Chceme tady postavit třeba koncertní síň na moři, ale také muzeum a soukromou nemocnici. Ty nejlepší projekty pohání růst cen,“ říká realitní makléřka Fran Ťü. S ostrovem Chaj-nan má Čína velké plány. Chce z něj udělat jednu z nejatraktivnějších turistických lokalit na světě. Zatím slouží hlavně jako luxusní středisko pro bohaté Číňany. Developeři zde staví drahé nemovitosti, které kupují jako investici hlavně lidé bydlící mimo ostrov.

Sü Neng-li, podnikatel ve stavebnictví

„Když byl Chaj-nan v roce 1988 povýšen na provincii, realitní trh se začal nafukovat. Základním problémem bylo to, že se realitní trh začal vyvíjet mnohem rychleji než skutečná ekonomická kondice, což se přesně děje i teď.“

Chaj-nan (zdroj: ČT24)

„Místní mají velmi nízkou kupní sílu. Berou kolem dvou až tří tisíc jüanů měsíčně. Ti, kdo tady utrácí, jsou boháči z Číny nebo odjinud,“ vysvětluje realitní makléř Čchen Jang. Objevují se i varování o nafukování zdejší realitní bubliny a někteří ekonomové proto varují, že budoucnost čínských realit je nejistá. Podle nich je jen otázkou času, kdy situace praskne - nejen na ostrově Chaj-nan, ale v celé Číně.