NERV chce vsadit na nové technologie

Praha - Rozjezd kosmické agentury a sázka na efektivitu a na nové technologie jsou podle Národní ekonomické rady cestou k vyšší konkurenceschopnosti české ekonomiky. K tomu se musí ale i reformovat veřejná správa, která sice investuje miliony do informačních systémů, ale nepřizpůsobuje jim své fungování. Podle poslední zprávy NERVu by se mělo Česko proměnit z uživatele nových technologií na vývojáře. V oborech jako biotechnologie, nanotechnologie, IT služby a kosmický výzkum totiž česká ekonomika zaostává.

„Celá řada našich opatření směřuje k tomu, aby právě ICT a i ty další technologie byly používány jak ve státní správě, tak i v ostatních sektorech daleko efektivněji,“ uvedl vedoucí katedry informatiky na VŠE Jiří Voříšek. Budoucnost totiž podle expertů mají firmy, které nové technologie dokážou využít ke zlepšení svého fungování. Podpora vlády by tak měla směřovat hlavně do inovativních projektů a rozvoje počítačové gramotnosti. S novými technologiemi totiž ještě dnes neumí zacházet víc než třetina Evropanů.

„Podporujeme zavádění informačních technologií v malých a středních podnicích. Podporujeme to, co tady taky zaznělo, centra sdílených služeb a rozhodně chceme podpořit oblast takzvaného cloud computingu,“ přiblížil situaci Petr Očko.

NERV chce vsadit na nové technologie (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu ale k tomu ještě připravuje i nový fond rizikového kapitálu, který by měl pomáhat začínajícím inovativním firmám. V novém fondu by měla být od příštího roku připravena víc než jedna miliarda korun.