Představenstvo Sazky mluví o úpadku

Praha - Představenstvo Sazky se usneslo na tom, že loterijní firma je v úpadku. Dnes v noci již pověřilo šéfa Aleše Hušáka, aby buď přišel s vlastním návrhem prohlášení insolvence, nebo přistoupil na variantu, kterou dříve představil místopředseda představenstva Roman Ječmínek. Serveru iHned.cz to potvrdil další člen představenstva Tomáš Král. Všechny informace o dalším postupu a situaci firmy sdělí Hušák na tiskové konferenci ve středu v poledne. Městský soud dnes navíc zamítl návrh KKCG vydat předběžné opatření, na základě kterého by Sazka musela uložit do úschovy peníze určené na splacení závazků.

„Situace Sazky se za poslední dva týdny natolik zhoršila, že představenstvo po předložení informací o jejím hospodaření konstatovalo úpadek firmy,“ prohlásil šéf hokejového svazu a zástupce majoritního vlastníka ČSTV ve vedení Sazky Tomáš Král.

Sazka je v insolvenčním řízení od ledna a podle informací v insolvenčním rejstříku k 10. březnu dlužila 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. Společnost nyní čelí třem návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala skupina KKCG Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, třetí Ječmínek, člen představenstva Sazky a šéf Autoklubu ČR, který je minoritním akcionářem Sazky. Firma je podle Ječmínka v úpadku kvůli platební neschopnosti, neboť má více věřitelů a peněžité závazky po splatnosti po dobu delší než 30 dnů, které není schopna plnit.

Soud zamítl návrh KKCG, aby Sazka složila u soudu peníze na dluhy

Pražský městský soud zamítl návrh společnosti KKCG podnikatele Karla Komárka vydat předběžné opatření, na základě kterého by představenstvo Sazky muselo u insolvenčního soudu uložit do úschovy peníze určené na splacení závazků vůči KKCG. „Městský soud v Praze zatím neobdržel souhlas předsedy představenstva s insolvenčním návrhem či jakékoliv jiné vyjádření,“ řekla mluvčí soudu.

Firma požadovala složit částku co nejvíce se blížící dlužným 400 milionům korun, nejméně pak 200 milionů. Sazka nyní čelí třem návrhům na insolvenční řízení. Všechny strany se u soudu sejdou v pátek, kdy už by mohl soudce o úpadku rozhodnout. Nový správce potom rozhodne, zda dojde k reorganizaci, nebo půjde firma do konkurzu.

Michal Žižlavský, Asociace insolvenčních správců:

„V případě, že by šlo o reorganizaci, tak je možné, aby podnik Sazky dále fungoval, což by tedy mohlo znamenat obnovení možnosti vyplácet výhry. Pokud bude zvolena varianta konkurzu, pravděpodobně provoz podniku skončí.“

Podle soudu KKCG neoznačila v návrhu osoby, které by měly složit příslušné částky do soudní úschovy. KKCG ani neuvedla, zda by tak členové představenstva měli učinit každý zvlášť, či společně. Navrhovatel neoznačil jakékoli důkazy svědčící o údajném vzniku jím tvrzených škod, pouze vyčíslení celkové škody či jiné újmy stanovil předběžně částkou 200 až 400 milionů korun.

Městský soud v Praze by o insolvenci Sazky měl rozhodovat 21. dubna. Pokud by Hušák návrh na insolvenci podal nebo se přidal k Ječmínkovu návrhu, soud by podle jeho mluvčí Martiny Lhotákové o úpadku Sazky mohl rozhodnout dříve. Pokud Hušák návrh nepodá a s návrhem Ječmínka nebude souhlasit, platí termín 21. dubna.