USA: Politika Číny vytváří poptávku po pirátském zboží

Washington - Podle Spojených států vytváří čínská politika a přístup poptávku po pirátském zboží. Podle Washingtonu Čína nesplnila včas požadavky Světové obchodní organizace (WTO), jejíž rozhodnutí z prosince 2009 vyznělo ve prospěch USA. Čína měla do 19. března odstranit restrikce vůči zahraničním distributorům legálního zboží včetně knih, tisku, filmů, DVD a hudby.

„Vláda USA je znepokojena, že se Čína v této kauze ještě nepodvolila rozhodnutí WTO zcela,“ prohlásila mluvčí úřadu amerického obchodního zmocněnce. Pokud se Peking nepodřídí požadavkům plně a v termínu, hrozí mu odvetná obchodní opatření Washingtonu, dodala.

„Přesto chápeme, že čínské úřady pracují na tom, aby verdiktu WTO vyhověly,“ uvedl Greg Frazier, viceprezident filmového sdružení Motion Picture Association of America. Vláda USA se podle něj aktivně angažuje, aby se ujistila, že Peking splní své závazky. Podle odhadů International Intellectual Property Alliance, koalice amerických asociací pod autorským právem, americké firmy přišly v Číně za roky pirátského prodeje o miliardy dolarů.

Podle Spojených států čínské omezování distribuce legálních filmů, hudby a dalšího chráněného zboží vytváří v zemi ohromnou poptávku po pirátských kopiích, které se pak prodávají na internetu i v ulicích. „Pirátské služby jsou jediný způsob, jak se čínští spotřebitelé dostanou ke zboží, protože legální cesta je komplikovaná,“ dodal viceprezident asociace nahrávacího průmyslu Recording Industry Association of America Neil Turkewitz.

Na konci roku 2009 dospěl odvolací orgán WTO k závěru, že se Číně nepodařilo splnit závazky, které přijala se vstupem do WTO v roce 2001. Peking se zavázal, že odstraní restrikce na distribuci autorsky chráněného zboží do tří let.

Čínské úřady demonstrativně zničily přes šest milionu pirátských DVD.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod