Miliardy na ruskou železnici dají české banky

Brno/Moskva – Úvěr za jeden a půl miliardy eur nejspíš poskytnou ještě do konce tohoto roku české banky na stavbu železnice na Urale. Dráhu v celkové délce asi 350 kilometrů vybuduje v Rusku česká strana pod vedením brněnské OHL ŽS. Jedná se o největší transakci mezi českými bankami a ruským průmyslem v poslední době.

O projektu dnes informovala OHL ŽS i ruská agentura ITAR-TASS, která se odvolává na korporaci Ural průmyslový - Ural polární, která je spolu s plynárenským koncernem Gazprom a státními železnicemi RŽD jedním z účastníků projektu. O finanční stránce korporace dnes jednala s bankami a OHL ŽS v Praze.

Podle Zdeňka Zedníčka ze zahraničního odboru OHL ŽS bude projekt financován klubem bank, jehož lídrem je Česká exportní banka (ČEB). Členy klubu jsou dále i UniCredit a ING. Jedná se o největší transakci mezi českými bankami a ruským průmyslem v poslední době. „Uskutečnění projektu je velice reálné,“ řekl dnes Zedníček.

Češi dostanou na starost polovinu projektu

Výstavba železnice o celkové délce 711 kilometrů má začít do konce letošního roku. Celkové náklady se odhadují na 150 miliard rublů (skoro 92 miliard korun) a podílet se na nich má i federální a regionální rozpočet.

Česká strana bude stavět zhruba polovinu železnice. „Zbytek tvoří asi osmikilometrový most přes Ob a zhruba dalších 300 kilometrů železnice. To bude dělat ruská strana,“ doplnil Zedníček.

Podle něj k podpisu smluv dojde pravděpodobně na podzim letošního roku. Projekt má pojistit Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Podle Zedníčka projekt podporuje i česká vláda a ministr Martin Kocourek (ODS) o něm bude jednat patrně v dubnu v Rusku.