Doba českých brambor končí, nahrazuje je dovoz

Praha – Doba, kdy se Česko bezpečně spoléhalo na vlastní zásoby vypěstovaných brambor, je podle zástupců bramborářského svazu a agrární komory dávno minulostí. ČR ztratila v pěstování brambor svou soběstačnost a musí stále častěji spoléhat na dovoz. Důvody jsou podle zemědělců prosté – rok od roku se zmenšující plocha pro pěstování a malá konkurenceschopnost výnosů.

Českých brambor je v tuzemských obchodech v posledních letech výrazně méně. Ještě před 20 lety se jedlé hlízy v Česku pěstovaly skoro na 110 tisících hektarů. Každým rokem se však celková rozloha zmenšuje. Již loni už zbyla z původní rozlohy sotva čtvrtina. „Ten důvod je prostý. Naši zemědělci nedostávali v minulosti za brambory dostatečné množství peněz, takže se to ekonomicky samozřejmě nevyplácelo. Řada z nich tuto výrobu opustila,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Čeští pěstitelé totiž nejsou podle odborníků z hlediska výnosů brambor silnou konkurencí. Úroda z jednoho hektaru je okolo 25 tun, což je téměř o třetinu míň než v jiných zemích. Brambory tak na polích stále častěji nahrazují výnosnější plodiny, jako jsou například řepka nebo kukuřice.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Brambory z dovozu mají na českých obchodních pultech stále vyšší podíl. Zatímco v roce 2007 to bylo necelých 63 tisíc tun, loni téměř dvojnásobek. Se současnými cenami mohou být ale bramboráři spokojeni. „Cena brambor je v současné době dost stabilní a myslím si, že by neměla dál významně růst,“ uvedl předseda Ústředního bramborářského svazu. Pěstitelé nyní za jeden kilogram brambor dostávají až šest korun, což je trojnásobná hodnota oproti výkupní ceně před rokem.

Vydáno pod