Zaměstnanci aerolinek Qantas hrozí stávkou

Sydney - Zaměstnanci největší australské letecké společnosti Qantas plánují hromadnou stávku. Požadují jasné zacházení ze strany vedení a větší jistotu, že s nimi firma do budoucna počítá. Qantas se však brání a pod nátlakem šetření zaměstnancům vzkazuje, že na jejich požadavky nemá peníze. Celkem se chystá stávkovat 9 tisíc lidí, což je skoro čtvrtina těch, které firma v Austrálii zaměstnává.

K požadavkům pilotů a mechaniků se přidali i další zaměstnanci aerolinek. Nelíbí se jim, že se firma snaží na zaměstnancích šetřit a najímá si je pouze na konkrétní úkoly. Odboráři navíc požadují i čtyřprocentní nárůst mezd. Firma ale tvrdí, že v současné situaci na jejich požadavky přistoupit nemůže.

Jen za posledních 6 měsíců se společnosti Quantas podařilo zvýšit zisky skoro čtyřnásobně na 240 milionů amerických dolarů. V předchozích letech na něj ale tvrdě dopadla ekonomická krize, ze které se letecký průmysl stále léčí. Aerolinky se potýkají s vysokou cenou paliva, komplikace jim způsobily i záplavy v Austrálii a zemětřesení v Japonsku.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)