Hušák čeká úpadek Sazky, chce ale zůstat u kormidla

Praha – Generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák počítá s tím, že soud rozhodne o úpadku zadlužené loterijní společnosti. Odstoupit z čela firmy se ale nechystá, naopak, spolu se stávajícím managementem je připraven sám provést její restrukturalizaci. O tom, zda Sazka podá insolvenční návrh sama na sebe, rozhodne až v pátek podle toho, zda soud schválí poskytnutí úvěru od společnosti Gladiolus, řekl Hušák na dnešní tiskové konferenci. Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková ale sdělila, že rozhodnutí o úpadku v pátek nelze očekávat. Jeden z minoritních akcionářů Sazky - Ústřední automotoklub - dnes oznámil, že příští týden podá na představenstvo společnosti trestní oznámení za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Uvažoval jsem o rezignaci, ale podpořil mě majoritní akcionář, proto mu v dalším boji pomohu,“ řekl dnes Hušák. Vlastníkem většinového podílu v Sazce je Český svaz tělesné výchovy (ČSTV).

Sazka je v insolvenčním řízení od ledna a podle insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. „Sazka dál funguje, loterijní činnost běží, o obnovení neloterijní činnosti jednáme. Všechny výhry vyplácíme,“ řekl Hušák.

Nespokojení akcionáři

Přestože ČSTV, který drží 68 procent akcií Sazky, současné vedení podporuje, nespokojenost s ním vyjadřují hlavně minoritní akcionáři. Ústřední automotoklub (ÚAMK) dnes dokonce oznánil, že na představenstvo podá trestní oznámení za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle prezidenta ÚAMK Oldřicha Vaníčka je současný stav společnosti důsledkem špatného loterijního zákona. Vyspělé země promyšleně regulují hazard, protože právě ten je často podhoubím mafiánských praktik podnikání, upozornil Vaníček. „V případě Sazky je obrovský batoh nákladů dovycpaný vatou na financování přízně statutárních orgánů, reprezentantů jednotlivých akcionářů, kteří při hlasování zvedali ruce jako po výkřiku Hände hoch!,“ dodal Vaníček.

Aleš Hušák na TK:

„Sazka dál funguje, není pravda, že by nefungovala. Normálně běží loterijní činnost, běží vyplácení výher, o obnově všech loterijních činností jednáme a tato situace bude pokračovat bez ohledu na to, jaký bude další vývoj ohledně insolvenčního řízení.“

Šéf dalšího z menších akcionářů - Autoklubu ČR Roman Ječmínek, který je zároveň i členem představenstva Sazky, v pondělí podal návrh na insolvenční řízení se společností. Ten už je třetí v pořadí - před ním totiž stejný krok učinila skupina KKCG Karla Komárka a podnikatel Radovan Vítek.

Právě Ječmínkův krok podle Hušáka znamená, že insolvenční návrh je už na Sazku podán. Zdůraznil ale, že k němu člen představenstva neměl mandát. „V tuto chvíli existují významné indicie, že přinejmenším tento jeho krok byl koordinován jednou ze skupin věřitelů, dokonce některé poznatky nasvědčují tomu, že insolvenční návrh podaný doktorem Ječmínkem byl napsán právníky jedné z těchto společností,“ zdůraznil Hušák.

Představenstvo Sazky už přiznalo, že boj s obřími dluhy nezvládá. Firma se podle něj během posledních čtrnácti dnů ocitla v úpadku kvůli zamítnutí úvěru 2,5 miliardy korun, kterým chtěla financovat provoz i výhry.

O insolvenci Sazky by měl 21. dubna rozhodovat Městský soud v Praze. Pokud by Hušák návrh na insolvenci podal nebo se přidal k Ječmínkovu návrhu, soud by podle jeho mluvčí Martiny Lhotákové o úpadku Sazky mohl rozhodnout už v pátek. Sazka by pak dostala nového insolvenčního správce, který by rozhodl, jestli má smysl společnost reorganizovat, nebo vyhlásí konkurz.

Dosud se o Sazku ucházeli tři investoři: KKCG, Vítek a Penta s E-Investem. Společnost KKCG chtěla navýšit základní kapitál Sazky o 2,8 miliardy korun, za což žádala 67 procent akcií, deklarovala ale připravenost svou nabídku upravit. E-Invest a Penta by půjčily peníze na navýšení základního jmění o 51 procent a za to chtěly 51 procent z nového základního jmění firmy. Vítek nabízel za 100 procent akcií firmy miliardu korun. Jeho pohledávky vůči Sazce však převzala skupina PPF. Vítek se označoval za největšího věřitele loterijní firmy s pohledávkou 1,5 miliardy korun, vlastnil i zhruba čtvrtinu dluhopisů Sazky.