Z fondu EU půjde 266 milionů korun na pomoc po záplavách

Brusel - Evropská komise dnes oznámila, že Česko by z fondu Evropské unie mělo dostat 10,9 milionu eur (266 milionů korun) na pomoc po záplavách, které loni v srpnu zasáhly sever republiky. Peníze by měly zamířit na obnovu poničené infrastruktury, ale i na dočasné ubytování pro lidi, kteří přišli o obydlí, a různé další záchranné práce a úklid zasažených míst. Pomoc nesmí být použita k náhradám škod na soukromém majetku. Prostředky půjdou z Fondu solidarity EU, který vznikl po ničivých záplavách, jež v roce 2002 postihly i Prahu.

Po vydatných deštích zasáhly mezi 6. a 8. srpnem 2010 bleskové povodně sever Čech, zejména Liberecko a Děčínsko. Záplavy v menší míře postihly i Plzeňsko, Pardubický a Jihočeský kraj a Vysočinu. Škody přesáhly deset miliard korun, v Libereckém kraji to bylo 8,212 miliardy korun, téměř čtvrtina připadla na poničené silnice a mosty v majetku kraje. Na majetku obcí napáchala velká voda škody za 1,65 miliardy korun. Ústecký kraj vyčíslil škody na 1,93 miliardy korun.

Velká voda zasáhla Česko i loni na jaře. Části republiky postihly záplavy ve dvou vlnách. První přišla vlivem silných dešťů v polovině května, další pak začátkem června. Nejvíce byly postiženy Morava a severní Čechy. Škody vyčíslily moravské kraje na více než pět miliard korun, vláda na odstranění škod uvolnila celkem 3,32 miliardy korun.

Nedávno komise rozhodla, že by Česko ze stejného zdroje mělo získat i dalších 5,1 milionu eur (přibližně 125 milionů korun) na řešení problémů po záplavách, které postihly republiku právě loni v květnu. Uvolnění peněz ale podléhá ještě schválení v Evropském parlamentu a také v Radě EU zastupující členské země unie, což by ovšem podle minulých obdobných zkušeností nemuselo být problematické.

O penězích za loňské květnové povodně by se v parlamentu mohlo rozhodovat na dubnové schůzi. „Tato pohroma následovala po záplavách, které zemi zasáhly již v květnu 2010, podpora od EU je tak dvojnásob potřebná. Poskytnutá pomoc pomůže zlepšit životní podmínky obyvatel těžce postižených touto živelní událostí,“ řekl eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn.

Evropské fondy
Zdroj: ČT24