Kalousek dá malým sportovním svazům dalších 10 milionů

Praha – Na dalších deset milionů korun od státu se můžou těšit malé sportovní svazy. Slíbil jim je dnes ministr financí Miroslav Kalousek spolu s ministrem školství Josefem Dobešem. Ti po dnešním setkání se členy nově vzniklé iniciativy Český sport 2011 zdůraznili, že právě její členové, nikoli Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), jsou pro ně partnery pro jednání o financování sportu.

Iniciativa Český sport 2011 vznikla před čtrnácti dny a jejími členy jsou zástupci 54 sportovních svazů nespokojených s fungováním ČSTV.

Z první schůzky iniciativy s ministry vzešlo zmíněné navýšení podpory pro sport z Fondu solidarity ministerstva financí o deset milionů. Ty půjdou na podporu menších svazů, které tratily kvůli tomu, že částku 270 milionů korun pro svazy v ČSTV rozdělilo ministerstvo financí podle nového klíče přímo a na některé to mělo negativní dopad.

Proto se velké svazy rozhodly, že asi 25 menším svazům dají ze svých částek dvě procenta, což jsou necelé tři miliony korun. „A my tento fond posílíme ještě o deset milionů,“ vyhlásil Kalousek na setkání s novináři. Menším svazům jako třeba korfbal nebo hokejbal budou peníze dorovnány na loňskou úroveň financování.

Kalousek s Dobešem navíc prohlásili, že pro ně jsou partnerem pro jednání o financování sportu jen zástupci iniciativy Český sport 2011. „ČSTV jím rozhodně v žádném případně není. Nebudeme se bavit se Strahovem, ale s partnerem, kterému důvěřujeme. Představitelé sportovních svazů zabývajících se sportem jsou partneři pro diskuse o financování sportu, aby byly peníze vydávány efektivně,“ řekl Kalousek.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24