Kančí biolovečák se stal biopotravinou loňského roku

Praha - V soutěži Česká biopotravina roku 2010 si své vítězství vysloužil Kančí biolovečák z Biofarmy Sasov na Vysočině farmáře Josefa Sklenáře. Mezi 42 biopotravinami od 17 výrobců právě tento výrobek nejvíce okouzlil porotu, která své hodnocení založila především na chuti, způsobu zpracování a použitých potravinách. Do soutěže se mohli nově přihlašovat také výrobci vín, v jejichž kategorii si v silné konkurenci své prvenství odnesla Malverina pozdní sběr 2007, suché z produkce Vinselektu Michlovský.

Vítězný výrobek je podle poroty jedinečný tím, že pravděpodobně jako jediná potravina na českém trhu obsahuje maso z nekastrovaných prasat, mladých kanečků. „Ve faremním chovu to znamená, že byl samec ušetřen drastického zákroku kastrace a nestal se z něj kastrovaný samec, tedy vepřík,“ uvedl Sklenář, který již soutěž jednou v minulosti vyhrál. V roce 2004 v soutěži zvítězil jeho Biouherák.

V Česku se prasata stále ve většině případů kastrují, což je podle Sklenáře pozůstatek dřívější doby, kdy se zvířata vykrmovala do velkých hmotností. Podle výzkumů přitom prý není zákrok nutný, a to ani kvůli možnému „kančímu pachu“, který má kastrace omezit.

Porotci kromě absolutního vítěze vybírali také nejlepší produkty v jednotlivých kategoriích. Vítězem kategorie mléčných výrobků se stal Jogurt bílý 3 % z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nejlépe hodnoceným produktem mezi mlýnskými a pekárenskými výrobky byl Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem Bio z biopekárny Country Life. V kategorii výrobků z ovoce a zeleniny se vítězem stala Hrušková bioláda z rodinné farmy Koldokol Hany Němcové. Mezi výrobky určenými pro gastronomii vyhrály Bio lívance od Extruda Bečice.

Vinařů se přihlásil rekordní počet

V letos nově otevřené kategorii biovín zvítězila Malverina pozdní sběr 2007, suché z produkce Vinselektu Michlovský. Přes svou premiéru byla kategorie vín nejvíce obsazenou ze všech. Šest vinařů do ní přihlásilo celkem 18 vín. Odborná porota potraviny hodnotila podle chuti, způsobu zpracování a výroby a použitých surovin.

Porotci posuzovali také celkový koncept výrobku od výhod pro zákazníka přes obal a celkový vzhled až po marketingovou propagaci produktu. Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora ČR společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. V předchozím ročníku soutěže vyhrál švestkový biodžem, vyráběný společností Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio. O ocenění v roce 2009 se v šesti kategoriích ucházelo 18 producentů s 39 výrobky.