Fotovoltaiky se stavěly i bez povolení

Praha - Desítky solárních elektráren v České republice jsou postaveny v rozporu se zákonem a hrozím jim zbourání. Vyplývá to z analýzy ministerstva pro místní rozvoj (MMR), kterou má Česká televize k dispozici. Podle této analýzy mnohé elektrárny vznikaly v sadech či na loukách, nebo dokonce i bez stavebního povolení.

Fotovoltaická elektrárna v Černíkově byla dokončena koncem loňského roku. A právě toto pole solárních panelů stojí podle ministerstva pro místní rozvoj na místě, kde nemá vůbec co dělat. Podobných případů jsou ovšem podle analýzy ministerstva pro místní rozvoj po celé republice desítky. Jmenovat lze Hrubčice, Čehovice, Polom, Jesenec, Smržice, Rožnov a mnoho dalších.

Elektrárny stojí na pozemcích vedených jako sady a louky. Jiné vznikly dokonce zcela bez povolení. „V některých případech hrozí až odstranění stavby,“ řekla Jana Jabůrková z MMR.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Hodně elektráren se stavělo narychlo na konci loňského roku

Ministerstvo má vážné podezření, že mnoho elektráren vznikalo narychlo ke konci roku. Přitom právě konec roku byl pro firmy důležitý. Kdo stihl získat licenci k poslednímu dnu loňského roku, dostává za elektřinu dvakrát tolik než ten, kdo to nestihl.

Zástupci elektráren ale odmítají, že by za chyby mohli jen oni. „Pokud se ve stavebních povoleních, případně územních rozhodnutích nějaké problémy najdou, tak jsou to chyby, které způsobil a za které může stavební úřad, nikoli investor,“ prohlásil Luděk Šikula, právník České fotovoltaické průmyslové asociace.

Velkorysou podporu solární energetiky zavedla vláda před pěti lety. Hrozilo ale, že boom solárních elektráren skokově zdraží elektřinu. Až loni Nečasova vláda uvalila na fotovoltaiku vysokou daň a snížila výkupní ceny.