Soud v Praze zamítl insolvenční návrh na Čepro

Praha - Městský soud v Praze dnes odmítl insolvenční návrh na společnost Čepro. Důvodem byl podle soudu nedostatek předložených materiálů, které by vypovídaly o úpadku Čepra. Informace vyplývá z insolvenčního rejstříku. Návrh na zahájení řízení a prohlášení konkurzu podal právník Vladimír Bartoš, který tvrdil, že mu Čepro dluží 127 milionů korun. Společnost Čepro odmítla v úterý důvody pro návrh na prohlášení insolvence jako smyšlené.

Bartoš v insolvenčním návrhu uvedl, že na něj byla podle smlouvy ze srpna 2009 převedena polovina z pohledávky, kterou vůči Čepru má Dušan Pintye. Pohledávka prý vznikla v roce 2001 v souvislosti se směnou bezmála milionu iráckých dinárů za částku 120 milionů korun a dluhem Čepra vůči společnosti Slovnaft.

Podle soudu Bartoš v návrhu na zahájení insolvenčního řízení dostatečným způsobem nevylíčil rozhodující skutečnosti osvědčující úpadek Čepra. „Z tvrzení navrhovatele obsažených v jeho insolvenčním návrhu soud nemůže zodpovědně posoudit, zda se dlužník skutečně nachází v úpadku, či zda nezaplacení navrhovatelem tvrzených pohledávek má na straně dlužníka jiné důvody,“ uvedl v usnesení soud. Podle firmy Čepro šlo o pokus „krajně nevěrohodných osob“ oklamat soud s cílem vylákat z Čepra vysokou finanční částku.

Čepro podniká v přepravě, skladování a prodeji ropných produktů. Dohlíží také na zásoby státních hmotných rezerv a provozuje síť čerpacích stanic Euro Oil. V roce 2010 společnost Čepro vykázala meziroční růst zisku před zdaněním o 28 procent na 960 milionů korun. Její tržby v loňském roce vzrostly o deset procent na 44 miliard korun.