Hackeři napadli počítače evropských institucí před summitem

Brusel - S vážným útokem hackerů se dnes potýkaly instituce Evropské unie. Terčem útoku se staly především počítače Evropské komise a unijní diplomatické služby den před zasedáním summitu EU, který má přijmout celou řadu zásadních rozhodnutí pro budoucnost evropské sedmadvacítky. Podezření ze zorganizování útoku podle podle serveru EUobserver padá na Čínu, nicméně zástupci oficiálních institucí se k útoku nechtějí vyjadřovat.

„Terčem počítačových útoků se stáváme pravidelně, ale tenhle byl opravdu velký,“ cituje EUobserver nejmenovaný zdroj z unijních institucí. Evropská komise odmítla útok hackerů komentovat, ale kvůli případnému úniku citlivých dat přerušila vnější přístup k emailovým účtům a k vnitřní síti institucí. Všichni zaměstnanci navíc byli vyzváni ke změně hesel a k posílání elektronické pošty přes zabezpečený emailový účet.

Evropské instituce svým zaměstnancům:

„Máme důkazy, že komise a unijní diplomatická služba jsou terčem rozsáhlého počítačového útoku.“

„Toto bude z mnoha pohledů důležitý summit. Existují lidé, kteří chtějí vědět, jak se liší naše pozice, a o kterých věcech se bude jednat,“ cituje EUobserver důvěryhodný zdroj. Zástupci oficiálních institucí ovšem odmítají útok jakkoliv komentovat. „Nechceme o jeho původu spekulovat,“ řekl mluvčí Evropské komise Anthony Gravali.

Podobný byl únorový útok na francouzkém ministerstvu financí

Podle jednoho z důvěryhodných zdrojů se útok hackerů velmi podobá útoku, který se odehrál na francouzském ministerstvu financí v loňském roce a ministr pro rozpočet jej označil za „spektakulární“. Tehdejší útočníky zajímaly především složky, které se týkaly summitu G20 v Paříži, jenž se uskutečnil letos v únoru.

Šéf francouzské národní agentury pro bezpečnost informací Patrick Pailloux útok popsal jako „čistou špionáž a jeden z nejdůležitějších útoků, ne-li nejdůležitější, které zasáhly veřejnou správu“. Mezi podezřelými se tehdy ocitli Číňané, protože část informací byla přesměrována na čínské internetové stránky. Čína je přitom z útoku podezřelá i nyní.