Svůj podíl v ČEZ prodal čtvrtý největší akcionář

Praha - Americká investiční společnost Capital Research and Management Company (CRM) prodala tříprocentní podíl v energetickém kolosu ČEZ. Hodnota akcií se pohybuje okolo 15,2 miliardy korun, píše server Tyden.cz. CRM byla podle serveru čtvrtým největším akcionářem ČEZ po státu, skupině Unicredit a Citibank Europe.

Americká firma se sídlem v Los Angeles oznámila snížení podílu České národní bance, kde uvádí, že podíl klesl na nulu. „Podíl se musí oznámit přesně,“ řekl k tomu hlavní analytik společnosti Cyrrus Martin Hatlapatka.

Americká investiční skupina, která podíl držela přes své fondy, prodala podíl v polovině března. V těchto dnech byl podle Hatlapatky vidět zvýšený objem obchodování s akciemi ČEZ. Konkrétně 16. března byl podle něj objem trojnásobný proti běžnému obchodování.

CRM byla čtvrtým největším akcionářem ČEZ po státu, skupině Unicredit a Citibank Europe, napsal Týden.cz. Stát v ČEZ vlastní zhruba 66 procent akcií. ČEZ je největší česká energetická firma. Společnost zaměstnává kolem 20 000 lidí, dalších asi 13 000 zaměstnanců má v zahraničí. Předloňský čistý zisk firmy 51,9 miliardy korun je nejvyšším ziskem jakékoli tuzemské firmy v historii. Loni ČEZ vydělal 47,16 miliardy korun.