Stop stav na sluneční elektrárny a větrníky bude platit dál

Praha – Provozovatel přenosové soustavy ČEPS a distribuční společnosti v nejbližších měsících nezruší stop stav pro vydávání smluv o připojování nových slunečních a větrných elektráren do sítě. Podle nich se zatím neprokázaly reálné dopady výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, které už v Česku fungují, na bezpečnost a spolehlivost provozu distribuční soustavy. Stop stav už přitom trvá víc než rok.

„Během posledních měsíců byl do rozvodné sítě připojen velký počet fotovoltaických zdrojů elektřiny. Je nutné důkladně analyzovat jejich dopad na bezpečnost a spolehlivost provozu distribučních sítí předtím, než bude případně umožněno připojení dalších,“ uvedlo České sdružení regulovaných a elektroenergetických společností (ČSRES). Ke konci letošního února dosahoval instalovaný výkon tuzemských slunečních a větrných elektráren celkem 2 113 megawattů, čímž byl podle ČSRES technický limit pro bezpečné a spolehlivé fungování přenosové soustavy naplněn.

Distributoři spočítali, že dosud připojené solární a větrné elektrárny mají výkon jako dva bloky Temelína. A potřebují vědět, co to udělá během letních slunečních dní s celou přenosovou sítí. V současnosti problematiku připojování solárních a větrných zdrojů proto zkoumá analýza, jejíž výsledky by podle ČSRES měly být známy v září. Pak firmy rozhodnou o dalším postupu.

Pro lidi, kteří si chtějí na střechu pořídit malou solární elektrárnu, to znamená jediné - čekat dalších šest měsíců. Pomoct by však mohla novela energetického zákona. Distributoři by podle ní mohli ve špičce část solárních elektráren odpojit. „Je to náš cíl, abychom v těch mimořádných dnech, kdy bude vyšší výroba, mohli třeba o 10 procent snížit jejich výkon,“ říká předseda představenstva E.ON Distribuce Josef Havel.

Česká průmyslová fotovoltaická asociace tvrzení o ohrožení sítě solárními elektrárnami odmítá. Distributoři by podle ní měli umožnit připojování malých střešních elektráren, které prý provoz sítě neohrozí.

Vydáno pod