Obchody s povolenkami můžou zase začít

Praha – Evropě se znovu po víc než dvou měsících začíná obchodovat s emisními povolenkami, které několik evropských zemí včetně Česka uzavřelo, když na registry zaútočili hackeři. Ukradené emisní povolenky, které byly objeveny v Estonsku, jsou již zpět na účtech v České republice. Je jich 225 000. Sdělil to dnes ředitel správce českého rejstříku emisních povolenek OTE Jiří Šťastný. Rejstřík dnes obnovil obchodování s emisemi po více než dvou měsících, kdy byl terčem hackerského útoku.

Český registr byl uzavřen 19. ledna, den po hackerském útoku na účty s povolenkami, při kterém ze šesti účtů tuzemských obchodníků s povolenkami zmizelo celkem 1,3 milionu povolenek. O 700 tisíc kreditů tehdy přišel ČEZ, dalších zhruba 470 tisíc povolenek ztratila firma Blackstone Global Ventures.

Úřady následně zajistily ukradené povolenky na účtech v Estonsku a ve Velké Británii. Ukradené povolenky byly také objeveny na účtech v Německu, ty však zatím zajištěny nebyly.

Emisní povolenky jsou volné k obchodování (zdroj: ČT24)

Ztracené povolenky dostanou firmy zpátky

„OTE jako akciová společnost uzavřel s poškozenými společnostmi, s každým dohodu o řešení té situace a my se domníváme, že žádný z poškozených na základě této dohody nebude mít důvod k reklamacím,“ říká Miroslav Řehoř ze společnosti OTE, která má správu rejstříku na starosti. ČEZ už údaje z rejstříku potvrdil. „Provedli jsme rychlou kontrolu našeho účtu, který máme v registru povolenek, a zdá se, že OTE splnilo svůj slib a ty zůstatky jsou zpátky ve stavu, v jakém byly, než došlo k tomu útoku,“ uvedla mluvčí společnosti Eva Nováková.

Některé evropské registry už obchodování s emisními povolenkami zahájily. Ochromení trhu s emisemi ale obchodníky připravilo o nemalé částky.

Povolenky dávají svému držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Vlády EU vydaly povolenky zdarma, na trhu jedna taková povolenka stojí nyní kolem 15 eur (asi 366 korun). Jedna povolenka se rovná tuně emisí.

Emise
Zdroj: ČT24