Společnost OKD se raduje, uhlí se prodalo o šest procent víc

Ostrava - Největší tuzemská těžební společnost OKD (Ostravsko-karvinské doly) loni prodala 10,7 milionu tun uhlí, což bylo o 626 000 tun více než v předchozím roce. Meziročně tedy o šest procent uhlí více. Důvodem je oživení poptávky na trzích, kde OKD uhlí nabízí. S ním počítá díky zlepšené situaci v automobilovém průmyslu a stavebnictví i v letošním roce. Všechno vytěžené uhlí se daří firmě prodat.

Předseda představenstva NWR Mike Salamon ve výroční zprávě firmy uvedl, že po obtížném roce 2009 následovalo loni na trzích silné oživení poptávky po uhlí a koksu. „Celosvětově panuje nedostatek koksovatelného uhlí s tím, jak Čína a další nastupující ekonomiky zvyšují světovou poptávku,“ uvedl Salamon. Těžební firmě se výrazněji zvýšilo množství prodaného energetického uhlí, konkrétně o 11 procent.

Prodej koksovatelného uhlí se zvýšil o dvě procenta. Zatímco v roce 2009 byla cena jedné tuny koksovatelného uhlí 97 eur (zhruba 2 560 korun), loni to bylo 151 eur (3 807 korun). Celkem OKD v roce 2010 vytěžilo 11,443 milionu tun uhlí, což bylo meziročně o 442 000 tun více.

Letos společnost opět předpokládá těžbu kolem 11 milionů tun uhlí. „V objemech prodejů nejsme omezeni poptávkou, ale tím, co jsme schopni vytěžit. Jinými slovy, my dnes víme, že vše, co vytěžíme, to také prodáme,“ konstatoval mluvčí OKD Sobol. Část uhlí OKD také dodává jiné dceřiné společnosti NWR, firmě OKK Koksovny, na výrobu koksu.

Loni se firmě díky dřívějším investicím do modernizace těžebních zařízení podařilo zvýšit produkci. „Nové stěnovací komplexy dokázaly produkovat v průměru přibližně 2 800 tun uhlí denně, což představuje navýšení o 72 procent ve srovnání s původním vybavením, při současné úspoře nákladů i zvýšení úrovně bezpečnosti,“ konstatoval Salamon.

Loňské hospodářské výsledky OKD zatím nezveřejnilo. Měly by však být lepší než v roce 2009, kdy firmě výrazně klesl čistý zisk o 85 procent na 1,48 miliardy korun.